- Sağlık görevlileri, her iki tarafın da durumu anlamasını ve birlikte etkili bir şekilde çalışabilmesini sağlamak için polisle açık ve net bir şekilde iletişim kurmalıdır.
2. Aktif Dinleme ve Empati:
- Sağlık görevlileri polisle iletişim kurarken aktif dinleme alıştırması yapmalı ve empati göstermelidir. Bu, gergin veya zor durumlarda gerekli olabilecek güven ve uyumun oluşturulmasına yardımcı olur.
3. Bilgi Alışverişi.
- Sağlık görevlileri ve polis, hasta bilgileri, konum, olayın ayrıntıları ve her türlü tehlike veya endişe dahil olmak üzere durumla ilgili bilgi alışverişinde bulunmalıdır.
4. Standart Terminoloji ve Protokolleri kullanın.
- Yanlış anlaşılmaları önlemek ve iletişimde tutarlılığı sağlamak için her iki meslek de standart terminoloji ve protokoller kullanmalıdır.
5. Gizliliği Koruyun:
- Sağlık görevlileri hasta gizliliğine bağlıdır ve polis buna saygı duymalıdır. Kişisel ayrıntılar ve tıbbi bilgiler yalnızca gerekli olduğunda paylaşılmalıdır.
6. Rolleri ve Sorumlulukları Belirleyin:
- Sağlık görevlileri rollerini ve sorumluluklarını netleştirmeli ve olay yerinde bulunan polis memurlarının rol ve sorumluluklarını anlamalıdır.
7. Farklılıklara Saygı Duyun ve Ekip Olarak Çalışın:
- Sağlık görevlileri ve polis birbirlerinin uzmanlık alanlarına saygı göstermeli ve hastalar ve ilgili diğer kişiler için mümkün olan en iyi bakım ve güvenliği sağlamak üzere bir ekip olarak çalışmalıdır.