Bu yaralanmalar çoğunlukla temizlik, dezenfeksiyon ve bandaj gerektirebilecek yüzeysel sıyrıklar ve morluklardır.
2. Beyin sarsıntısı:
Beyin sarsıntısı, kafaya alınan bir darbe veya sarsıntı nedeniyle meydana gelebilecek hafif bir beyin hasarıdır. Beyin sarsıntısı belirtileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, kafa karışıklığı, hafıza kaybı ve koordinasyon ve denge güçlüğü yer alır. Beyin sarsıntısı genellikle dinlenme ve uygun tıbbi bakımla iyileşebilir, ancak bazı vakalar beyin sarsıntısı sonrası sendromu gibi uzun vadeli sorunlara yol açabilir.
3. Kafatası kırıkları:
Kask olmadan bisikletten düşmek, kafatasında kırıklara neden olarak beyin hasarına yol açabilir. Kafatası kırıkları, küçük çatlaklardan alttaki beyin dokusunu içerebilecek daha ciddi yaralanmalara kadar değişebilir. Kırığın ciddiyetine ve konumuna bağlı olarak, kafatası kırıkları baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, bilinç bulanıklığı, nöbetler ve ciddi vakalarda koma ve hatta ölüm gibi çeşitli semptomlara sahip olabilir.
4. Kafa içi kanama:
Kafa travması kafatası içinde kanamaya neden olabilir ve bu da beyne baskı uygulayan kan pıhtılarının oluşmasına neden olabilir. İntrakraniyal kanamalar kanamanın yeri ve kaynağına göre epidural, subdural veya intraparankimal olarak sınıflandırılabilir. Kafa içi kanamanın belirtileri kanamanın ciddiyetine ve yerine bağlı olarak değişebilir ancak sıklıkla baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı, nöbetler ve bilinç değişikliklerini içerir.
5. Beyin hasarı:
Şiddetli kafa yaralanmaları beyin dokusunun kendisinde hasara neden olabilir ve bu da çok çeşitli bozukluklara neden olabilir. Beyin hasarı motor becerileri, bilişsel işlevleri, hafızayı, dil yeteneklerini, duyguları ve kişiliği etkileyebilir. Beyin hasarının kapsamı ve etkileri, yaralanmanın ciddiyetine ve konumuna bağlıdır.