1. Folliküler Aşama: Adet döngüsünün erken evresinde yumurtalıklar, yumurtlama adı verilen bir süreçle bir yumurta bırakır. Bu genellikle 28 günlük bir döngünün 14. günü civarında meydana gelir ancak kişiden kişiye değişebilir.
2. Hormonal Değişiklikler: Adet döngüsü boyunca östrojen ve progesteron gibi çeşitli hormonlar, döllenmiş bir yumurtanın olası implantasyonuna rahmi hazırlamak için dalgalanır.
3. Rahim İç Zarının Kalınlaşması: Hamilelik olasılığına hazırlık olarak östrojenin etkisi altında rahim duvarı (endometrium) kalınlaşır ve daha damarlı hale gelir.
4. Progesteronun Rolü: Yumurtlamadan sonra progesteron hormonu kalınlaşmış rahim zarının korunmasına yardımcı olur ve bir embriyonun potansiyel implantasyonunu destekler.
5. Gebelik Olmazsa: Döllenme gerçekleşmezse veya implante edilen embriyo gelişemezse progesteron ve östrojen seviyeleri azalır.
6. Rahim İç Zarının Parçalanması: Kalınlaşmış rahim zarının dökülmesi hormon seviyelerinin azalmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Bu süreç adet dönemini veya kanamayı oluşturan şeydir.
Adet döngüsünün uzunluğu ve semptomlarının kişiden kişiye değişebileceğini unutmamak önemlidir. Bazı kişiler adet dönemlerinden önce ruh hali değişiklikleri, göğüslerde hassasiyet ve kramplar gibi adet öncesi semptomlar (PMS) yaşayabilirken, bazılarında fark edilebilir semptomlar olmayabilir.