- Koku alma işlevi :Solunum epiteli, algılayan ve ileten özel koku hücreleri içerir.
beyne koku gelir.
- Koruma :Epitel, yabancı parçacıkların, patojenlerin ve alerjenlerin solunum yoluna girişini önleyen fiziksel bir bariyer görevi görür.
- Mukus üretimi: Epitel, solunan parçacıkları yakalayan ve havanın nemlendirilmesine yardımcı olan mukus salgılar.
- Kirpikler hareketi: Epitelyumu kaplayan kirpikler eşzamanlı olarak hareket ederek mukus ve sıkışan parçacıkları yutulmak veya dışarı atılmak üzere boğaza doğru iter.
- Bağışıklık tepkisi: Epitel, enfeksiyonları ve alerjenleri tespit etmeye ve bunlara yanıt vermeye yardımcı olan ve uygun bağışıklık yanıtlarını tetikleyen bağışıklık hücrelerini içerir.
Yüzeysel kan damarları:
- Vazodilatasyon ve vazokonstriksiyon :Burun boşluğundaki yüzeysel kan damarları, hava akışını ve kan akışını düzenlemek için genişlemeye (genişleme) ve daralmaya (daralmaya) uğrar.
- Isı değişimi: Kapsamlı kan damarları ağı, solunan havanın ısıtılmasına yardımcı olarak alt solunum yollarındaki tahrişi azaltır.
- Nemlendirme: Kan damarlarından salınan nem, havanın nemlendirilmesine yardımcı olarak solunum yolu mukozasının kurumasını önler.
- Hapşırma refleksi: Kan damarları tıkandığında veya tahriş olduğunda, trigeminal siniri uyararak yabancı maddeleri dışarı atmak için hapşırma refleksini tetikleyebilirler.
- Burun kanaması: Kan damarlarının yüzeysel konumu, burun boşluğunu özellikle travma veya iltihaplanma nedeniyle burun kanamasına karşı duyarlı hale getirir.