Hamileyseniz Hamileliği sürdürmek için progesteron hormonu salgılandığı için adetiniz duracaktır. Üreme çağındaki kadınlarda adet gecikmesinin en yaygın nedeni gebeliktir.
Hamile değilseniz adet gecikmenizin başka birçok olası nedeni vardır:
* Stres: Duygusal stres, beynin hipofiz bezini kontrol eden kısmı olan hipotalamusu etkileyebilir. Hipofiz bezi yumurtlamayı tetikleyen hormonları salgılar, bu nedenle stres yumurtlama döngüsünü bozabilir ve adet gecikmesine neden olabilir.
* Diyet: Ani kilo alımı veya kaybı adet döngüsünü bozabilir.
* Egzersiz: Aşırı egzersiz yumurtlamayı baskılayabilir ve adet gecikmesine neden olabilir.
* İlaçlar: Doğum kontrol hapları, tiroid ilaçları ve steroidler gibi bazı ilaçlar adet döngüsünü etkileyebilir.
* Tıbbi durumlar: Tiroid hastalığı, diyabet ve polikistik over sendromu (PCOS) gibi bazı tıbbi durumlar adet döngüsünü etkileyebilir.
* Perimenopoz: Menopoza (perimenopoz) yaklaşan yıllarda adet döngüsü düzensizleşebilir.
Adetinizin geciktiği konusunda endişeleriniz varsa , değerlendirme için bir doktora görünmek önemlidir. Doktorunuz adet gecikmenizin nedenini belirlemek için testler yapabilir ve gerekirse tedavi önerebilir.
Bazı durumlarda adet gecikmesi endişe kaynağı olmayabilir. Örneğin, yakın zamanda doğum kontrol hapı kullanmaya başladıysanız, kullandığınız ilk birkaç ay adetiniz düzensiz olabilir. Çok fazla stres altındaysanız adet döneminizi de kaçırabilirsiniz. Ancak art arda iki veya daha fazla adet döneminiz geciktiyse, özellikle de hamile değilseniz, bir doktora görünmeniz önemlidir.