1. Kötü ağız hijyeni: Dişlerde ve diş etlerinde plak ve bakteri birikmesi diş eti çizgisinin siyah görünmesine neden olabilir. Günde iki kez dişlerinizi fırçalayarak, her gün diş ipi kullanarak, temizlik ve kontroller için düzenli olarak diş hekimine başvurarak bu durumu önleyebilirsiniz.
2. Diş eti hastalığı: Çocuklarda ayrıca diş eti enfeksiyonu olan diş eti hastalığı da gelişebilir. Bu onların siyah ve şişmiş görünmesine neden olabilir ve buna kanama, ağrı ve ağız kokusu da eşlik edebilir. Enfeksiyonun yayılmasını ve dişlere zarar vermesini önlemek için erken teşhis ve tedavi önemlidir.
3. Travma: Diş etlerinin yaralanması dişlerin siyah görünmesine neden olabilir. Bunun nedeni düşme veya başka bir kaza ya da sert bir şeyin ısırılması olabilir. Diş eti çizgisi travma nedeniyle siyahsa, dişlerde veya diş etlerinde altta yatan bir hasar olmadığından emin olmak için bir diş hekimine başvurmak önemlidir.
4. Pigmentasyon: Bazı durumlarda diş eti çizgisi pigmentasyon nedeniyle siyah görünebilir. Bu genellikle cilt renginden sorumlu pigment olan melanin fazlalığından kaynaklanır. Pigmentasyon genetik olabileceği gibi yaşlanma ya da güneşe maruz kalma sonucu da gelişebilir.
5. Tıbbi durumlar: Anemi, diyabet ve hormonal dengesizlikler gibi bazı tıbbi durumlar diş eti çizgisinin siyah görünmesine neden olabilir. Çocuğunuzda diğer semptomların yanı sıra siyah diş eti çizgisi de görülüyorsa, değerlendirme için bir doktora görünmeniz önemlidir.