1. Genetik: Bazı insanlar yirmilik dişlerin gelişimi için gerekli genlere sahip olmadan doğarlar. Yirmilik dişlerin gömülü kalmasının en yaygın nedeni budur.
2. Yer eksikliği: Ortalama bir insan çenesinde yalnızca 28 diş bulunur ve genellikle yirmilik dişlerin düzgün şekilde çıkması için yeterli alan yoktur. Bu, yirmilik dişlerin diş eti veya kemik altında sıkışıp kalması sonucu oluşan sıkışmaya neden olabilir.
3. Kalabalık: Ağızdaki diğer dişlerin çok kalabalık olması durumunda yirmilik dişler de gömülü kalabilir. Bu, dişlerin çok büyük olması veya çenenin çok küçük olması durumunda meydana gelebilir.
4. Etki: Gömülü yirmi yaş dişleri ağrı, şişlik ve enfeksiyon gibi çeşitli sorunlara neden olabilir. Ayrıca komşu dişlere ve kemiğe de zarar verebilirler.
5. Tıbbi durumlar: Down sendromu ve yarık dudak ve damak gibi bazı tıbbi durumlar da yirmilik dişlerin gömülü kalmasına neden olabilir.
6. Beslenme eksiklikleri: Kalsiyum ve C vitamini gibi bazı besin maddelerinin eksik olduğu bir beslenme de yirmilik dişlerin gömülü kalmasına katkıda bulunabilir.
7. Hormonal dengesizlikler: Ergenlik döneminde meydana gelen hormonal dengesizlikler de yirmilik dişlerin büyümesini etkileyebilir.
Gömülü yirmilik dişlerden dolayı ağrı veya rahatsızlık yaşıyorsanız diş hekiminize veya ortodonti uzmanınıza görünmeniz önemlidir. Durumunuzu değerlendirebilecek ve en iyi tedavi yöntemini önerebileceklerdir.