Bademciklerin ceplerinde bakteri, yiyecek parçacıkları ve diğer kalıntılar biriktiğinde bademcik taşları oluşur. Zamanla bu malzeme sertleşip beyaz veya sarımsı beyaz parçalara dönüşebilir.
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bademcik taşı geliştirme riskinizi artırabilecek birkaç şey vardır:
* Kötü ağız hijyeni: Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamamak ve diş ipi kullanmamak ağızda bakterilerin birikmesine ve bademcik taşı oluşumuna katkıda bulunmasına neden olabilir.
* Ağız kuruluğu: Ağız kuruluğu tükürük akışını azaltabilir, bu da bademciklerdeki bakteri ve kalıntıların temizlenmesine yardımcı olabilir.
* Belirli tıbbi durumlar: Bademcik iltihabı ve alerji gibi bazı tıbbi durumlar bademciklerin şişmesine ve bademcik taşı oluşumu riskinin artmasına neden olabilir.
Tonsillolitleri parmaklarınızla hafifçe sıkarak veya su toplama aleti kullanarak temizleyebilirsiniz. Eğer büyükseler veya çıkarılmaları zorsa, aldırmak için bir doktora görünmeniz gerekebilir.
Çoğu durumda bademcik taşları tedavi gerektirmez. Ancak rahatsızlığa veya ağız kokusuna neden oluyorsa doktorunuz bunların çıkarılmasını önerebilir.