|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | ameliyatlar İşlemleri | Obezite Cerrahisi
Sağlığı ve Hastalıkları

Safra kesesi taraması nedir ve nasıl yapılır?

Safra Kesesi Taraması nedir?

Hepatobiliyer iminodiasetik asit (HIDA) taraması olarak da bilinen safra kesesi taraması, safra kesesi ve safra kesesi taşları, kolesistit (safra kesesi iltihabı) ve biliyer atrezi (nadir bir durum) gibi safra yolu bozukluklarının teşhisine yardımcı olan bir nükleer tıp görüntüleme prosedürüdür. safra kanallarının tam olarak oluşmadığı durumlarda).

Tarama, karaciğer tarafından alınan ve safra kesesi ve safra kanallarına atılan, radyotracer adı verilen radyoaktif bir maddenin enjeksiyonunu içerir. Daha sonra radyo izleyicinin hareketinin görüntülerini yakalamak için özel bir gama kamera kullanılır ve bu organların işleyişi hakkında bilgi sağlanır.

Safra Kesesi Taraması Nasıl Yapılır?

Safra kesesi taraması tipik olarak aşağıdaki adımları içerir:

1. Radyotracer Enjeksiyonu :Öncelikle kolunuzdaki bir damara az miktarda radyoaktif izleyici enjekte edilir. Bu izleyiciye iminodiasetik asit (IDA) denir ve kan dolaşımınız yoluyla karaciğerinize gidecektir.

2. Safra Kesesinde Konsantrasyon :IDA karaciğer tarafından safra kesesine taşınacak ve burada yoğunlaşacak ve depolanacaktır.

3. Safra Kesesi Kasılmasının Uyarılması :Belirli bir süre sonra size safra kesesinin kasılmasına neden olan bir hormon olan kolesistokinin (CCK) enjeksiyonu yapılacaktır. CCK, safra kesesini, depolanan IDA'yı safra kanallarına salması için uyarır.

4. Gama Kamerayla Görüntüleme :Safra keseniz ve safra kanallarınız boyunca hareket eden radyoaktif izleyicinin görüntülerini yakalamak için özel bir gama kamera kullanılır. Kamera, izleyiciden yayılan gama ışınlarını tespit ederek doktorun safra kesesinin işlevini görselleştirmesine olanak tanır.

5. Gözlem ve İzleme :Safra kesesi ve safra kanallarının farklı açılarını ve görüntülerini elde etmek için pozisyon değiştirmeniz ve derin nefes almanız istenebilir. Genel olarak, prosedür genellikle yaklaşık bir saat kadar sürer.

6. İşlem Sonrası :Taramanın ardından normal faaliyetlerinize devam etmenize izin verilecektir. Radyoaktif izleyici doğal olarak vücudunuzu birkaç gün içinde idrar ve dışkı yoluyla terk eder.

Doktorunuzun talimatlarına uymanız ve belirtileriniz ve tıbbi geçmişiniz hakkında olabilecek soruları yanıtlamanız önemlidir. Doktorunuz daha sonra doğru tanıyı koymak ve gerekirse uygun tedavi planını önermek için tarama görüntülerini ve diğer ilgili bilgileri kullanacaktır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com