Enükleasyon olarak da bilinen gözün çıkarılması ameliyatı, gözün ciddi şekilde hasar görmesi veya hastalanması ve kurtarılamaması durumunda uygulanan bir işlemdir. Ameliyat kornea, iris, gözbebeği, lens ve retina dahil olmak üzere göz küresinin tamamının çıkarılmasını içerir.
Enükleasyonun nedenleri
Bir gözün çıkarılmasının gerekebileceği çeşitli nedenler vardır:
* Ciddi göz travması
*İleri düzey glokom
* Retinoblastoma (bir tür göz kanseri)
*Üveit (bir tür göz iltihabı)
* Enfeksiyon
*İlaçla kontrol altına alınamayan ağrılar
Enükleasyon prosedürü
Enükleasyon genellikle genel anestezi altında yapılır. Cerrah göz çevresinde bir kesi yapacak ve ardından göz küresini dikkatli bir şekilde yuvadan çıkaracaktır. Göz hareketini kontrol eden kaslar, yuvaya yerleştirilecek yapay göze bağlanacak.
Enükleasyondan kurtarma
Enükleasyondan iyileşme genellikle birkaç hafta sürer. Hastaların soketi korumak için göz bandı veya kalkan takması gerekecektir. Ayrıca bir miktar ağrı, şişlik ve morarma yaşayabilirler. Çoğu hasta birkaç hafta içinde normal aktivitelerine dönebilir.
Enükleasyon riskleri
Enükleasyon nispeten güvenli bir prosedürdür ancak aşağıdakiler de dahil olmak üzere bununla ilişkili bazı riskler vardır:
* Kanama
* Enfeksiyon
* Ağrı
* Şişme
* Morarma
*Diğer gözde görme kaybı
Enükleasyona alternatifler
Bazı durumlarda enükleasyonun alternatifleri olabilir:
* İç çıkarma: Bu prosedür, göz küresinin içeriğinin çıkarılmasını içerir, ancak sklera (gözün beyaz dış tabakası) sağlam kalır.
* Skleral bükülme: Bu prosedür, retinayı desteklemeye yardımcı olmak için gözün dış çevresine bir bant yerleştirmeyi içerir.
* Vitrektomi: Bu prosedür, retina üzerindeki baskıyı hafifletmek için vitreus mizahının (göz küresini dolduran jel benzeri madde) çıkarılmasını içerir.
Hasarlı veya hastalıklı bir göz için en iyi tedavi seçeneği, hastanın bireysel durumuna bağlı olacaktır.