Mide sıvısı, mide ve ince bağırsağın iç zarına zarar vererek ülser gelişiminde rol oynar. Mide sıvısının asidik yapısı, mide ve ince bağırsağın iç yüzeyini tahriş edip aşındırabilir, bu da onları enfeksiyona ve ülserasyona karşı daha duyarlı hale getirir. Ayrıca mide sıvısı, mideyi ve ince bağırsağı kaplayan koruyucu mukus tabakasını parçalayabilen ve ülser oluşumu riskini daha da artıran enzimler içerir.
H. pylori mide ve ince bağırsakta yaşayabilen bir bakteridir. Mide ve ince bağırsak zarına zarar verebilecek enzimler ürettiği için ülserlerin önemli bir nedenidir. NSAID'ler ağrıyı, ateşi ve iltihabı hafifletmek için kullanılan ilaçlardır. Mide ve ince bağırsağın iç yüzeyini korumaya yardımcı olan prostaglandinlerin üretimini azaltarak mide ve ince bağırsak zarına zarar verebilirler. Sigara içmek, mide sıvısının asidik pH'ını nötralize etmeye yardımcı olan tükürük üretimini azaltarak mide ve ince bağırsağın iç yüzeyine zarar verebilir. Ayrıca sigara içmek mide sıvısının üretimini artırarak ülser oluşumu riskini daha da artırabilir.
Ülserler ciddi bir durum olabilir, ancak sıklıkla mide sıvısının üretimini azaltan ve mide ve ince bağırsağın iç yüzeyini koruyan ilaçlarla tedavi edilebilirler.