LTCS'nin nedenleri
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir LTCS'nin gerekli olmasının birçok nedeni vardır:
* Sefalopelvik orantısızlık (CPD) :Bu, bebeğin kafasının annenin leğen kemiğine sığmayacak kadar büyük olması durumunda ortaya çıkar.
* Fetal sıkıntı :Bu, bebeğin plasentadan yeterli oksijen veya besin almaması durumunda ortaya çıkar.
* Plasenta previa :Bu, plasentanın rahim ağzının üzerinde yer alması ve bebeğin doğum kanalından geçişini engellemesi durumunda ortaya çıkar.
* Plasentanın ayrılması :Bu, plasentanın doğumdan önce rahim duvarından ayrılmasıyla meydana gelir.
* Preeklampsi/eklampsi :Bunlar hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek ve yüksek tansiyona ve nöbetlere yol açabilecek ciddi durumlardır.
* Çoğul gebelik :Annenin birden fazla bebek taşıması durumunda ortaya çıkar.
* Annenin tıbbi durumları :Kalp hastalığı veya diyabet gibi belirli tıbbi durumlar, LTCS'yi doğum için en güvenli seçenek haline getirebilir.
Prosedür
LTCS genel anestezi altında yapıldığından annenin bilinci kapalıdır ve işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmez.
Cerrah alt karın bölgesinde kasık kemiğinin hemen üzerinden yatay bir kesi yapacaktır. Daha sonra rahim açılır ve bebek doğar. Daha sonra plasenta çıkarılır ve rahim dikişlerle kapatılır.
Kesi dikiş veya zımba ile kapatılır ve pansuman uygulanır. Anne, herhangi bir komplikasyon açısından izleneceği derlenme odasına götürülecek.
Kurtarma
LTCS'si olan kadınların çoğu 2-3 gün hastanede kalır. Bu süre zarfında onlara ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotik verilecek. Ayrıca kesilerine nasıl bakım yapacakları da öğretilecek.
LTCS'den iyileşme birkaç hafta sürebilir. Bu süre zarfında dinlenmek ve yorucu aktivitelerden kaçınmak önemlidir. Çoğu kadın 6-8 hafta içerisinde normal aktivitelerine dönebilmektedir.
Riskler
LTCS büyük bir cerrahi işlemdir ve bununla ilişkili bazı riskler vardır. Bu riskler şunları içerir:
* Enfeksiyon
* Kan pıhtıları
* Rahim veya diğer organlarda hasar
* Sezaryen skarında ektopik gebelik (CSEP) :Bu, sonraki hamilelikte LTCS'den kaynaklanan yara izine implantasyon yapıldığında ortaya çıkabilecek nadir fakat ciddi bir komplikasyondur.
Başarı Oranları
LTCS çok başarılı bir işlemdir ve bu işlemi yaptıran kadınların çoğu sağlıklı bir bebek doğurabilmektedir. LTCS'nin başarı oranı yaklaşık %95'tir.