- Reaktif trombositoz: Bu, ameliyat veya diğer travma türlerinden sonra ortaya çıkabilecek geçici bir durumdur. Kemik iliğinde artan trombosit üretimi ile karakterizedir. Reaktif trombositoz genellikle birkaç hafta içinde düzelir.
- Demir eksikliği: Demir eksikliği trombosit sayısının artmasına neden olabilir. Bunun nedeni, kanda oksijen taşıyan bir protein olan hemoglobinin üretimi için demirin gerekli olmasıdır. Demir eksikliğiniz varsa vücudunuz kandaki oksijen taşıma kapasitesinin eksikliğini telafi etmek amacıyla daha fazla trombosit üretebilir.
- İnflamatuar durumlar: Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi bazı inflamatuar durumlar trombosit sayısının artmasına neden olabilir. Bunun nedeni, iltihaplanmanın, kemik iliğini daha fazla trombosit üretmesi için uyarabilen proteinler olan sitokinlerin salınmasına neden olabilmesidir.
- Bazı ilaçlar: Kortikosteroidler ve kemoterapi ilaçları gibi bazı ilaçlar trombosit sayısının artmasına neden olabilir. Bunun nedeni, bu ilaçların bağışıklık sistemini baskılayabilmesi ve bu da trombosit üretiminde artışa yol açabilmesidir.
Trombosit sayınız konusunda endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Yüksek trombosit sayısının nedenini belirleyebilecek ve uygun tedaviyi önerebileceklerdir.