1. Şişme ve iltihaplanma :Ameliyattan sonra mastektomi bölgesinin etrafındaki alan şişebilir ve iltihaplanabilir. Bu rahatsızlığa neden olabilir ve kolun tamamen hareket etmesini zorlaştırabilir.
2. Yara dokusu :Ameliyat yeri iyileştikçe yara dokusu oluşabilir. Bu durum kolun hareketinde gerginlik ve kısıtlamaya neden olabilir.
3. Cerrahi yaklaşım nedeniyle sınırlı hareket aralığı :Mastektomi sırasında kullanılan cerrahi yaklaşımın türü de kol hareketliliğini etkileyebilir. Örneğin, koltuk altı lenf düğümlerinin çıkarılmasını içeren bir mastektomi (koltuk altı lenf bezi diseksiyonu), lenfatik drenajın bozulması ve koltuk altı sinir hasarı nedeniyle kol hareketliliğinin azalmasına neden olabilir.
4. Kas zayıflığı :Ameliyat sonrası omuz, kol ve göğüs kasları kullanılmamaya bağlı olarak zayıflayabilir. Bu zayıflık, kolu etkili bir şekilde hareket ettirmeyi zorlaştırabilir.
5. Acı :Ameliyattan kaynaklanan ağrı, kolun rahatça hareket etmesini zorlaştırabilir.
6. Psikolojik faktörler :Bazı mastektomi hastalarında, kollarını hareket ettirme ve rehabilitasyon egzersizlerine katılma motivasyonlarını etkileyebilecek anksiyete veya depresyon gibi psikolojik faktörler de yaşanabilir.
İyileşmekte olan bir mastektomi hastasının, kol hareketliliğindeki herhangi bir bozukluğu gidermek için fizyoterapistler ve mesleki terapistler de dahil olmak üzere sağlık ekibiyle yakın çalışması önemlidir. Egzersizler ve teknikler, hareket aralığını iyileştirmek, rahatsızlığı azaltmak ve etkilenen koldaki işlevi yeniden sağlamak için bireyin ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir.