1. Aseptik cerrahi, enfeksiyonun oluşmasını ilk etapta önler. Antiseptik cerrahi, bakterileri cerrahi bölgeye girdikten sonra öldürmeye çalışır. Bazı bakteriler kullanılan antiseptik ajanlara dirençli olabileceğinden veya ulaşılması zor alanlarda bulunabileceğinden bu daha az etkili olabilir.
2. Aseptik cerrahi, cerrahi prosedür için steril bir ortam yaratır. Bu, aletlerde, cerrahi ekipte veya hastanın cildinde bakteri bulunmadığı anlamına gelir. Bu enfeksiyon riskini büyük ölçüde azaltır.
3. Aseptik cerrahide hastayı ve cerrahi ekibi örtmek için steril örtüler ve önlükler kullanılır. Bu sayede ortamdan bakterilerin cerrahi bölgeye girişi engellenmeye yardımcı olur.
4. Aseptik cerrahide steril alet ve ekipmanlar kullanılır. Bunlar bakteri içermeyecek şekilde özel olarak tasarlanmıştır ve genellikle tek kullanımlıktır.
5. Aseptik cerrahi, eğitimli ve deneyimli bir cerrahi ekip tarafından gerçekleştirilir. Cerrahi ekip aseptik cerrahinin prensiplerine aşinadır ve bunların nasıl doğru şekilde uygulanacağını bilir.
Buna karşılık, antiseptik cerrahinin çeşitli dezavantajları vardır:
* Bazı bakteriler kullanılan antiseptik maddelere dirençli olabileceğinden daha az etkili olabilir.
*Hastanın cilt ve dokularında tahrişe ve hasara neden olabilir.
* Zaman alıcı ve gerçekleştirilmesi zor olabilir.
Tüm bu nedenlerden dolayı, cerrahi prosedürlerde aseptik cerrahi tercih edilen yöntemdir. Antiseptik cerrahiye göre daha etkili, daha güvenli ve uygulanması daha kolaydır.