1. Yanlış kapanış: Ortognatik cerrahi, dişlerin ve çenelerin hatalı hizalanması anlamına gelen malokluzyonu düzeltmek için kullanılabilir. Bu, aşırı ısırıkları, alt ısırıkları, çapraz kapanışları ve diğer ısırık problemlerini içerebilir.
2. Çene Asimetrisi: Cerrahi, bir çenenin diğerinden önemli ölçüde daha büyük veya daha küçük olduğu çene asimetrisini giderebilir. Bu yüz dengesini ve estetiği geliştirebilir.
3. Yüz Yaralanmaları: Ortognatik cerrahi, ciddi yüz yaralanmaları veya travmalardan sonra çenelerin onarılması ve yeniden yapılandırılması için kullanılabilir.
4. Uyku Apnesi ve Hava Yolu Tıkanıklığı: Bazı durumlarda ortognatik cerrahi, belirli uyku apnesi türlerini düzeltmek ve çene pozisyonuna bağlı nefes alma zorluklarını iyileştirmek için kullanılabilir.
5. Doğuştan Kusurlar: Ayrıca yarık dudak ve damak gibi doğuştan gelen çene ve yüz şekil bozukluklarının tedavisinde de kullanılabilir.
6. TME Bozuklukları: Ortognatik cerrahi bazen konservatif tedavilerin başarısız olduğu durumlarda kronik temporomandibular eklem (TME) bozukluklarını hafifletmek için yapılabilir.
7. Estetik Nedenler: Bazı durumlarda yüz görünümünü ve dengesini iyileştirmek amacıyla ortognatik cerrahi yalnızca estetik amaçlı yapılabilir.
Ortognatik cerrahi tipik olarak ağız ve çene cerrahları tarafından gerçekleştirilir ve çenelerin hareket ettirilmesi ve yeniden hizalanması, dişlerin yeniden konumlandırılması veya çene kemiklerinin yeniden şekillendirilmesi gerekebilir. En iyi sonuçları elde etmek için ameliyat öncesi planlama ve ortodontistler ve plastik cerrahlar gibi diğer uzmanlarla işbirliği yapılması gerekli olabilir.