1887: Alman cerrah Ludwig Rehn, lokal anestezi altında ilk başarılı perikardiyektomiyi (kalbi çevreleyen kesenin alınması) gerçekleştiriyor.
1893: Amerikalı cerrah Daniel Hale Williams, kalpteki bıçak yarasını lokal anestezi altında onarmak için ilk başarılı ameliyatı gerçekleştirdi.
1896: Alman cerrah Ernst Ferdinand Sauerbruch, cerrahların göğüs çökmeden akciğerler ve kalp üzerinde ameliyat yapmalarına olanak tanıyan bir negatif basınç odası geliştirdi.
1925: Amerikalı cerrah Clarence Crafoord, geçici bir klemp kullanarak aort koarktasyonunu (aort daralması) onararak ilk başarılı kapalı kalp ameliyatını gerçekleştiriyor.
1938: Amerikalı cerrah Robert Gross, Fallot tetralojisi (dört kalp kusurunun birleşimi) olan genç bir kız olan bir insan hasta üzerinde ilk başarılı açık kalp ameliyatını gerçekleştiriyor. Gross, ameliyat sırasında kanı dolaştırmak için geçici bir bypass pompası kullanıyor.
1948: Amerikalı cerrah Alfred Blalock ve Şilili cerrah Vivien Thomas, Fallot tetralojisi olan çocuklarda akciğerlere kan akışını artıran bir ameliyat olan ilk başarılı Blalock-Taussig şantını gerçekleştirdi. Prosedür, subklavyen arterin (kola kan sağlayan) pulmoner artere (kalpten akciğerlere kan taşıyan) bağlanmasını içerir.
1953: Amerikalı cerrah John Gibbon ve ekibi, uzun süreli açık kalp prosedürlerine olanak tanıyan ilk başarılı kalp-akciğer makinesini (ekstrakorporeal dolaşım) geliştirdi. Makine kanı vücuttan akciğerlere pompalayarak oksijen sağlıyor ve atık ürünleri uzaklaştırıyor.
1960: Amerikalı cerrah Charles Hufnagel, aort kapağı için ilk küresel kapak protezini geliştirdi. Bu, açık kalp ameliyatlarında kapak değişimi döneminin başlangıcını işaret ediyor.
1967: Güney Afrikalı cerrah Christiaan Barnard, Güney Afrika'nın Cape Town kentinde ilk başarılı insan kalp naklini gerçekleştirdi. Hasta Louis Washkansky 18 gün hayatta kaldı.
Açık kalp ameliyatı, yeni cerrahi tekniklerin, aletlerin ve malzemelerin gelişmesiyle ilerlemeye devam etti. Günümüzde çok çeşitli kalp rahatsızlıklarının tedavisinde yaygın ve başarılı bir prosedürdür.