1. Kalp Kası :
Kalp öncelikle, yalnızca kalpte bulunan özel bir kas dokusu türü olan kalp kasından oluşur. Kardiyomiyositler olarak da bilinen kalp kası hücreleri, ritmik ve istemsiz olarak kasılma ve gevşeme konusunda benzersiz bir yeteneğe sahiptir ve kalbin sürekli olarak kan pompalamasını sağlar.
2. Oda Yapısı :
Kalp dört odadan oluşur:iki atriyum (tekil:atriyum) ve iki ventrikül. Kalbin üst kısmında bulunan kulakçıklar vücuttan ve akciğerlerden kan alırken, alt kısımda bulunan karıncıklar ise kanı vücuda ve akciğerlere pompalar. Bu odacık yapısı kanın kalpten tek yönlü akışını sağlar.
3. Kalp Kapakçıkları :
Uygun kan akışını sağlamak ve geri akışı önlemek için kalpte dört kapak bulunur:mitral kapak (biküspit kapak), triküspit kapak, pulmoner kapak ve aort kapağı. Bu kapakçıklar kalbin kasılıp gevşemesiyle koordineli olarak açılıp kapanarak kanın istenilen yönde akmasını sağlar ve geriye doğru hareketini engeller.
4. Elektrik İletim Sistemi :
Kalbin elektriksel iletim sistemi, kalbin ritmini düzenleyerek kulakçık ve karıncıkların koordineli kasılmasını sağlar. Bu sistem sinoatriyal (SA) düğüm, atriyoventriküler (AV) düğüm, His demeti ve Purkinje lifleri adı verilen özel hücrelerden oluşur. SA düğümü, doğal kalp pili gibi davranarak kalbe yayılan elektriksel uyarılar üreterek kalbin kasılmasına neden olur.
5. Kan Temini :
Kalp kasının düzgün çalışması için zengin bir oksijen ve besin kaynağına ihtiyacı vardır. Bu, aorttan ayrılan ve kalp kasına kan sağlayan koroner arterler aracılığıyla sağlanır. Koroner damarlar oksijeni alınmış kanı kalpten uzaklaştırır.
6. Güçlü Miyokard :
Toplu olarak miyokard olarak bilinen kalbin kas duvarları nispeten kalın ve güçlüdür. Bu kas yapısı, kalbin, damarların direncine karşı kan pompalamak için yeterli kuvveti üretmesini sağlar.
7. Endokardiyum ve Perikard :
Kalp, kan akışı için pürüzsüz bir yüzey sağlayan ve sızıntıyı önleyen, endokardiyum adı verilen ince bir doku tabakasıyla kaplıdır. Kalbin tamamı perikard adı verilen, destek sağlayan ve kasılma sırasında kalbin aşırı genişlemesini önleyen koruyucu bir kesenin içinde bulunur.
Özetle kalp, kendine özgü kas yapısı, odacık tasarımı, kapakçıkları, elektriksel iletim sistemi, kan desteği, güçlü kalp kası ve koruyucu katmanları sayesinde uzmanlaşmıştır ve hayati önem taşıyan kanı tüm vücuda pompalama işlevini etkin bir şekilde yerine getirmesini sağlar.