1. X'e Bağlı Kalıtım:Çoğu renk körlüğü, X kromozomunda yer alan genlerdeki değişikliklerden kaynaklanır. Dişilerde iki X kromozomu bulunurken, erkeklerde bir X kromozomu ve bir Y kromozomu bulunur.
- Resesif Özellik:Renkli görmeden sorumlu genler resesif bir şekilde aktarılır. Bu özelliklerde, durumun ortaya çıkması için genin her iki kopyasının da mutasyona uğraması gerekir.
- Taşıyıcı Dişiler:Bir dişi mutasyona uğramış bir renk görme geni taşıyorsa ancak diğer X kromozomunda da işlevsel bir kopya varsa, taşıyıcı olacaktır ancak renk körü olmayacaktır. Ancak erkeklerde yalnızca bir X kromozomu vardır, dolayısıyla mutasyona uğramış geni miras alırlarsa renk körü olurlar.
2. Popülasyonda Yaygınlık:X'e bağlı kalıtım modeli nedeniyle renk körlüğünün yaygınlığı genellikle erkeklerde kadınlara göre daha yüksektir. Çalışmalar, dünya çapındaki erkeklerin yaklaşık %8'inin bir çeşit renk görme eksikliğine sahip olduğunu, kadınların ise yalnızca %0,5'inin etkilendiğini göstermektedir.
3. Eksik Penetrans:Bazı durumlarda, mutasyona uğramış renk görme geni taşıyan dişiler, hafif renk körlüğü formları sergileyebilir. Eksik penetrasyon, tüm taşıyıcıların genetik mutasyonun tam etkilerini gösteremediği gen ekspresyonundaki değişkenliği ifade eder.
Yukarıda bahsedilen kalıtım modelinin, Protanopi, Döteranopi ve Protanomali gibi renk körlüğünün en yaygın biçimlerini (kırmızı-yeşil renk eksiklikleri) açıkladığını unutmamak önemlidir. Bu türler gerçekten de X'e bağlı kalıtım nedeniyle erkeklerde daha yaygındır. Bununla birlikte, otozomlardaki (cinsiyet dışı kromozomlar) genlerdeki mutasyonların neden olduğu bazı nadir renk körlüğü türleri, aynı cinsiyet yanlılığını göstermeyebilir ve erkekleri ve kadınları eşit şekilde etkileyebilir.