|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | alternatif Tıp | Refleksoloji
Sağlığı ve Hastalıkları

Duyusal reseptörler nasıl sınıflandırılır?

Duyusal reseptörler çeşitli kriterlere göre çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. İşte bazı yaygın sınıflandırma sistemleri:

A. Uyaran Türüne Göre Sınıflandırma:

1. Mekanoreseptörler: Dokunma, basınç, titreşim ve esneme gibi mekanik uyaranları tespit edin. Örnekler arasında derideki dokunma reseptörleri, eklem reseptörleri ve kaslarda ve kan damarlarında bulunan gerilme reseptörleri yer alır.

2. Termoreseptörler: Hem sıcak hem de soğuk sıcaklık değişikliklerini tespit edin. Örnekler arasında derideki, oral mukozadaki ve hipotalamustaki termoreseptörler yer alır.

3. Fotoreseptörler: Işığı tespit eder ve görüşten sorumludur. Gözün retinasında bulunur.

4. Kemoreseptörler: Tat, koku ve bazı hormonlar dahil olmak üzere kimyasal maddeleri tespit edin. Tat tomurcuklarında, koku alma epitelinde ve diğer çeşitli dokularda bulunur.

5. Nosiseptörler: Aşırı sıcaklıklar, doku hasarı ve iltihaplanma dahil olmak üzere ağrılı uyaranları tespit edin. Ağrı duyusuna katılır.

B. Konuma Göre Sınıflandırma:

1. Dış alıcılar: Vücudun yüzeyinde bulunur ve derideki dokunma, sıcaklık ve ağrı reseptörleri gibi dış ortamdan gelen uyaranları algılar.

2. Ara alıcılar: Vücutta bulunur ve kan basıncı, kandaki oksijen seviyeleri ve organların gerilmesi gibi iç koşulları izler.

3. Propriyoseptörler: Kaslarda, tendonlarda ve eklemlerde bulunur ve vücut parçalarının konumu ve hareketi hakkında bilgi sağlar.

C. İşleve Göre Sınıflandırma:

1. Duyusal Alıcılar: Duyusal bilgiyi elektrik sinyallerine dönüştürüp sinir sistemine iletir.

2. Dönüştürücüler: Işık enerjisini fotoreseptörlerde elektrik sinyallerine dönüştürmek gibi, bir enerji biçimini diğerine dönüştürün.

3. Reseptörler: Hormonlar veya nörotransmiterler gibi spesifik kimyasal habercilere bağlanarak hücresel tepkileri tetikler.

4. İyon Kanalları: İyonların hücre zarları boyunca akışına izin vererek elektriksel potansiyelde değişikliklere yol açar.

D. Uyarlamaya Göre Sınıflandırma:

1. Hızla Adapte Edilen Alıcılar: Uyarandaki değişikliklere hızla yanıt verin ve uyaran sabit kaldığında sinyal göndermeyi bırakın. Örnekler arasında titreşimleri tespit etmek için Pacini cisimcikleri bulunur.

2. Yavaş Yavaş Uyarlayan Reseptörler: Uyaran sabit kalsa bile tepkiyi sürdürün. Örnekler kas uzunluğunu tespit etmek için kas iğciklerini içerir.

Duyusal reseptörlerin bu sınıflandırması kapsamlı değildir ve bazı reseptörler birden fazla kategoriye ayrılabilir. Farklı türde duyu reseptörleri, belirli uyaranları tespit etmek ve bunlara yanıt vermek ve algımıza ve çevreyle etkileşimimize katkıda bulunmak için uzmanlaşmıştır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır