Elektrik sinyalleri
Nöronlar aksiyon potansiyeli adı verilen elektrik sinyalleri üretir. Aksiyon potansiyeli, iyon kanallarının açılıp kapanmasının neden olduğu, nöron zarı boyunca elektriksel potansiyelin kısa süreli tersine çevrilmesidir. Aksiyon potansiyelleri, nöronun hücre gövdesinden uzanan uzun, ince bir çıkıntı olan nöronun aksonundan aşağı doğru ilerler.
Kimyasal sinyaller
Bir aksiyon potansiyeli aksonun sonuna ulaştığında, diğer nöronlar veya efektör hücreler üzerindeki reseptörlere bağlanabilen kimyasal haberciler olan nörotransmitterlerin salınmasına neden olur. Nörotransmiterler, nörotransmiterin tipine ve reseptör tipine bağlı olarak hedef hücreyi uyarabilir veya inhibe edebilir.
Sinapslar
Bir nöron ile başka bir hücre arasındaki bağlantıya sinaps denir. Sinapslar, nöronların birbirleriyle ve efektör hücrelerle iletişim kurmasını sağlayan özel yapılardır. İki tür sinaps vardır:kimyasal sinapslar ve elektriksel sinapslar.
* Kimyasal sinapslar En yaygın sinaps türüdür. Kimyasal bir sinapsta, presinaptik nörondan salınan nörotransmitter, sinaptik yarık (nöronlar arasındaki boşluk) boyunca yayılır ve postsinaptik nöron üzerindeki reseptörlere bağlanır. Nörotransmiterin reseptöre bu şekilde bağlanması, postsinaptik nöronu ya uyarabilir ya da inhibe edebilir.
* Elektriksel sinapslar kimyasal sinapslardan daha az yaygındır. Bir elektriksel sinapsta, presinaptik nörondan gelen elektrik potansiyeli, iki nöronu birbirine bağlayan özel kanallar olan boşluk bağlantıları yoluyla doğrudan postsinaptik nörona yayılır. Elektriksel sinapslar nöronlar arasında çok hızlı iletişime olanak sağlar.
Sinir sistemi
Sinir sistemi, vücudun her yerinde bilginin iletişimini ve koordinasyonunu sağlayan karmaşık bir nöron ve sinaps ağıdır. Sinir sistemi; hareket, duyum, hafıza ve düşünce gibi çok çeşitli işlevlerden sorumludur.