|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | alternatif Tıp | Natüropati
Sağlığı ve Hastalıkları

Makula Dejenerasyonunun Teşhisi Nasıl Konur?

Makula dejenerasyonunun tanısı genellikle bir göz doktoru veya optometrist tarafından yapılan kapsamlı bir göz muayenesi yoluyla konur. Teşhis süreci aşağıdaki adımları içerebilir:

1. Görme Keskinliği Testi :

- Doktor, çeşitli mesafelerde ne kadar iyi gördüğünüzü ölçmek için Snellen çizelgesi veya benzeri bir görme keskinliği testi kullanarak görüşünüzü değerlendirecektir.

2. Genişlemiş Göz Muayenesi :

- Doktor, göz bebeklerinizi genişletmek ve retinanın ve gözün diğer kısımlarının net bir şekilde incelenmesini sağlamak için gözlerinize genişletici damlalar uygulayacaktır.

3. Yarık Lamba Muayenesi :

- Yarık lamba, doktorun kornea, iris ve mercek de dahil olmak üzere gözünüzün ön kısmını ayrıntılı olarak incelemesine olanak tanıyan parlak ışıklı bir mikroskoptur.

4. Amsler Izgara Testi :

- Amsler ızgarası, makula dejenerasyonunun erken belirtilerini tespit etmeye yardımcı olan bir araçtır. Makula dejenerasyonu mevcutsa çarpık veya kırık görünebilecek düz çizgilerden oluşan bir ızgaradan oluşur.

5. Optik Koherens Tomografi (OCT) :

- OCT, retinanın kesitsel görüntülerini üretmek için ışık dalgalarını kullanan bir görüntüleme tekniğidir. Retinanın farklı katmanları hakkında ayrıntılı bilgi sağlayarak makula dejenerasyonunun teşhisine ve izlenmesine yardımcı olur.

6. Floresan Anjiyografi (FA) :

- FA, kolunuzdaki bir damara bir boyanın enjekte edilmesini içeren bir teşhis prosedürüdür. Boya, gözünüzün kan damarlarında dolaşır ve kan akış düzenlerini değerlendirmek ve retina ile koroiddeki anormallikleri belirlemek için görüntüler alınır.

7. İndosiyanin Yeşili (ICG) Anjiyografi :

- FA'ya benzer şekilde, ICG anjiyografisinde gözdeki kan damarlarının görüntülerini yakalamak için farklı bir boya (indosiyanin yeşili) kullanılır. Özellikle yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) vakalarında ek bilgi sağlayabilir.

8. Fundus Otofloresansı :

- Bu görüntüleme tekniği, retina pigment epitelinin (RPE) otofloresansını değerlendirmek için özel bir kamera kullanır. RPE'nin floresansındaki değişiklikler, makula dejenerasyonunun veya diğer retina rahatsızlıklarının erken belirtilerini gösterebilir.

9. Genetik Test :

- Bazı durumlarda, makula dejenerasyonunun altında yatan bir genetik bileşen olup olmadığını belirlemek için genetik test önerilebilir.

Bu teşhis testleri ve muayenelerden elde edilen bulgulara dayanarak doktorunuz, makula dejenerasyonunun doğru teşhisini koyabilir ve uygun tedavi seçeneklerini veya izleme stratejilerini önerebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır