|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | alternatif Tıp | kulak Mum
Sağlığı ve Hastalıkları

Solungaçlar ve yüzme keseleri nasıl çalışır?

Solungaçlar, balık gibi suda yaşayan hayvanlarda bulunan ve onların sudan oksijen almasını sağlayan solunum organlarıdır. Minik kan damarlarıyla kaplı ince, tüylü filamentlerden oluşurlar. Su solungaçların üzerinden geçer ve sudaki oksijen kan damarı duvarlarından kan dolaşımına yayılır.

Yüzme keseleri birçok kemikli balıkta bulunan gazla dolu iç keselerdir. Balıkların kaldırma kuvvetlerini kontrol etmelerine ve sudaki konumlarını korumalarına yardımcı olurlar. Yüzme kesesindeki gazın hacmini ayarlayarak balıklar yoğunluklarını değiştirebilir ve suda yükselip batabilirler. Yüzme keseleri balıkların su basıncındaki değişiklikleri algılamasına ve birbirleriyle iletişim kurmasına da yardımcı olur.

Solungaçların ve yüzme keselerinin nasıl çalıştığına dair daha ayrıntılı bir açıklamayı burada bulabilirsiniz:

Solungaçlar

Solungaçlar, küçük kan damarlarıyla kaplı ince, tüylü yapılar olan solungaç filamentlerinden oluşur. Solungaç filamentleri bir dizi kemer halinde düzenlenmiştir ve her bir kemerde çift sıra solungaç filamenti bulunur. Su sürekli bir akışla solungaçların üzerinden geçer ve sudaki oksijen kan damarı duvarlarından kan dolaşımına yayılır.

Balıklarda solunum süreci, suyun ağza çekilmesi ve solungaçların üzerinden geçmesiyle başlar. Sudaki oksijen solungaç filamentleri üzerinden kan dolaşımına yayılırken, kandaki karbondioksit filamentlerden suya yayılır. Daha sonra su solungaç yarıklarından vücuttan dışarı atılır.

Solungaçlar sudan oksijen çıkarmada çok etkilidir. Hatta üzerlerinden geçen sudaki oksijenin %80'ine kadarını elde edebiliyorlar. Balıkların oksijen seviyesinin çok düşük olduğu ortamlarda hayatta kalabilmelerinin nedeni budur.

Yüzme mesaneleri

Yüzme keseleri birçok kemikli balıkta bulunan gazla dolu iç keselerdir. Balıkların kaldırma kuvvetlerini kontrol etmelerine ve sudaki konumlarını korumalarına yardımcı olurlar. Yüzme kesesindeki gazın hacmini ayarlayarak balıklar yoğunluklarını değiştirebilir ve suda yükselip batabilirler.

Yüzme kesesi balığın bağırsağına küçük bir tüple bağlanır. Balık suyun içinde yükselmek istediğinde yüzeydeki havayı yutar ve hava yüzme kesesini şişirir. Bu balığın kaldırma kuvvetini arttırır ve suda yükselir. Balık suya batmak istediğinde yüzme kesesindeki havanın bir kısmını serbest bırakır ve balık batar.

Yüzme keseleri balıkların su basıncındaki değişiklikleri algılamasına ve birbirleriyle iletişim kurmasına da yardımcı olur. Yüzme kesesi balığın iç kulağına bağlıdır ve su basıncındaki değişiklikler yüzme kesesinin genişlemesine veya daralmasına neden olur. Bu, iç kulağı uyarır ve balıklar su basıncındaki değişiklikleri hissedebilir. Yüzme keseleri aynı zamanda ses üreterek balıkların birbirleriyle iletişim kurmasına da yardımcı olur.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]