|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | alternatif Tıp | kulak Mum
Sağlığı ve Hastalıkları

Ense Kordonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler?

Ense kordonu nedir?

Ense kordonu, bebeğin boynunu saran göbek kordonudur. Tüm gebeliklerin yaklaşık %25'inde görülen yaygın bir durumdur. Çoğu ense kordonu zararlı değildir ve bebeğe herhangi bir sorun yaratmaz. Bununla birlikte, nadir durumlarda ense kordonu, hipoksi (vücudun yeterli oksijen alamadığı bir durum) ve asidoz (vücudun çok fazla asit bulundurduğu bir durum) gibi sorunlara yol açabilen fetal uzlaşma adı verilen bir duruma neden olabilir. ).

Ense kordonunun riskleri nelerdir?

Ense kordonunun riskleri nispeten düşüktür. Bununla birlikte, aşağıdaki riskler ense kordonuyla ilişkilidir:

* Fetal uzlaşma: Ense kordonu bebeğin boynuna dolanabilir ve göbek kordonunu sıkıştırabilir, bu da fetal tehlikeye yol açabilir. Bu durum hipoksi ve asidoz gibi bebeğe zarar verebilecek sorunlara neden olabilir.

* Ölü doğum: Nadir durumlarda ense kordonu ölü doğuma neden olabilir. Bunun nedeni, ense kordonunun bebeğin boynuna dolanıp doğum sırasında sıkışabilmesi ve bu durumun bebeğin oksijen tedarikini kesebilmesidir.

* Kistik higroma: Kistik higroma, bebeğin boynunun arkasında sıvı dolu bir kesedir. Vakaların yaklaşık %5'inde ense kordonu ile ilişkilidir. Kistik higromalar genellikle iyi huyludur ancak bazen kalp kusurları ve kromozomal anormallikler gibi başka problemlerle de ilişkilendirilebilirler.

Ense kordonu nasıl teşhis edilir?

Ense kordonu tanısı genellikle ultrason muayenesi sırasında konur. Ultrason sırasında bebeğin rahimdeki görüntülerini oluşturmak için bir ses dönüştürücü kullanılır. Ense kordonu bebeğin boynuna sarılan ip benzeri bir yapı olarak görülebilir.

Ense kordonu nasıl tedavi edilir?

Çoğu ense kordonu tedavi gerektirmez. Ancak ense kordonu fetal risk gibi sorunlara neden oluyorsa tedavi gerekli olabilir. Tedavi belirtildiğinde doktor aşağıdakilerden birini yapabilir:

Sürüm: Versiyon, doktorun, bebeği rahimde baş aşağı çevirmek için ellerini kullandığı bir prosedürdür. Bu ense kordonunu gevşetmeye yardımcı olabilir.

Amniyoinfüzyon: Amniyoinfüzyon, doktorun amniyotik keseye sıvı enjekte ettiği bir prosedürdür. Bu, rahimde daha fazla alan yaratılmasına ve ense kordonunun bebeğin boynuna dolanma riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Sezaryen doğum: Ense kordonunun fetal tehlikeye neden olması veya bebeğin makat pozisyonunda olması durumunda sezaryen doğum gerekli olabilir.

Ense kordonunu nasıl önleyebilirim?

Ense kordonunu önlemenin kesin bir yolu yoktur. Ancak aşağıdaki ipuçları riski azaltmaya yardımcı olabilir:

* Düzenli doğum öncesi bakım alın: Doğum öncesi bakım, ense kordonu da dahil olmak üzere olası sorunların belirlenmesine yardımcı olabilir.

* Ense kordonu riskini artıran faaliyetlerden kaçının: Bu faaliyetler sigara içmeyi, alkol almayı ve yasa dışı uyuşturucu kullanmayı içerir.

* Sağlıklı bir diyet yapın: Sağlıklı bir beslenme, bebeğin düzgün bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu besinleri almasını sağlamaya yardımcı olabilir.

* Yeterince dinlenin: Yeterince dinlenmek stresi azaltmaya ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir; her ikisi de ense kordonu riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]