|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | alternatif Tıp | kulak Mum
Sağlığı ve Hastalıkları

Uzmana Sorun:Hangi OTC İlacını Ne Zaman Kullanmalı?

Reçetesiz (OTC) ilaçlar, çok çeşitli yaygın rahatsızlıklar için güvenli ve etkili bir rahatlama sağlayabilir. Ancak bu ilaçları ne zaman alacağınızı ve bunları nasıl güvenli bir şekilde kullanacağınızı bilmek önemlidir. OTC ilaçlarının ne zaman alınacağına ilişkin bazı kurallar şunlardır:

1. Ağrı Giderme:

Hafif ila orta şiddette ağrı için ibuprofen (Advil, Motrin), asetaminofen (Tylenol) veya naproksen sodyum (Aleve) gibi reçetesiz ağrı kesiciler rahatlama sağlayabilir. İbuprofen ve naproksen sodyumun her ikisi de antiinflamatuar ilaçlardır; asetaminofen ise öncelikle ateşi düşürür ve ağrıyı hafifletir.

- Ne Zaman Alınmalı:Ağrı kesicileri ürün etiketinde belirtildiği şekilde alın. Önerilen dozu aşmayın. Ağrı 3 günden fazla sürerse doktora başvurun.

2. Öksürük ve Soğuk Algınlığı Belirtileri:

Öksürük, tıkanıklık veya diğer soğuk algınlığı semptomları için çeşitli OTC ilaçları mevcuttur. Psödoefedrin veya fenilefrin gibi dekonjestanlar burun tıkanıklığını hafifletmeye yardımcı olabilir. Dekstrometorfan gibi öksürük bastırıcılar öksürüğü azaltabilir.

- Ne Zaman Alınmalı:İlaç etiketi üzerindeki dozaj talimatlarını izleyin. Öksürük bastırıcıları yalnızca kuru, verimsiz öksürükler için kullanın. Öksürüğünüz sürekliyse, şiddetliyse veya ateş de eşlik ediyorsa bir sağlık uzmanına danışın.

3. Alerjiler:

Antihistaminikler (örn., Loratadin, setirizin, difenhidramin) gibi reçetesiz satılan alerji ilaçları hapşırma, gözlerde kaşıntı, burun akıntısı ve kurdeşen gibi alerji semptomlarında rahatlama sağlayabilir.

- Ne Zaman Alınmalı:Alerji mevsimi başlamadan önce veya semptomlar ortaya çıktığı anda antihistaminikler almaya başlayın. Araç kullanmadan önce olduğu gibi uyanık olmanız gerekiyorsa, uyuşukluğa neden olan antihistaminikler almayın.

4. İshal ve Kabızlık:

Reçetesiz satılan ilaçlar ishalin kontrol altına alınmasına (örneğin loperamid, bizmut subsalisilat) veya kabızlığın hafifletilmesine (örneğin polietilen glikol, bisakodil) yardımcı olabilir.

- Ne Zaman Alınır:İshal önleyici ilaçları yalnızca gerekli olduğunda kullanın. İshal şiddetli ise veya 24 saatten fazla sürerse tıbbi yardım alın. Belirli tıbbi durumlarınız varsa veya hamileyseniz, OTC müshillerini almadan önce bir doktorla konuşun.

5. Asit Reflü:

Mide ekşimesi ve asit reflü için, reçetesiz satılan antiasitler (örneğin, kalsiyum karbonat, magnezyum hidroksit, alüminyum hidroksit) hızlı bir rahatlama sağlayabilir. Omeprazol (Prilosec) veya esomeprazol (Nexium) gibi proton pompa inhibitörleri (PPI'ler) mide asidi üretimini azaltabilir.

- Ne Zaman Alınmalı:Antiasitleri gerektiği kadar alın, ancak önerilen dozajı aşmayın. ÜFE'ler, reçete edildiği gibi genellikle sabahları aç karnına alınmalıdır.

6. Uyku Yardımcıları:

Difenhidramin, doksilamin veya melatonin içeren OTC uyku yardımcıları, ara sıra uykusuzluğa yardımcı olabilir.

- Ne Zaman Alınmalı:Uyku yardımcılarını yalnızca ihtiyaç duyulduğunda ve kısa süreli kullanım için alın. Uyku yardımı aldıktan sonra makine kullanmaktan veya araba kullanmaktan kaçının.

Herhangi bir OTC ilacı almadan önce ilaç etiketini dikkatlice okumak önemlidir. Altta yatan sağlık sorunlarınız varsa, hamileyseniz veya emziriyorsanız veya belirli bir ilacı alıp almadığınızdan emin değilseniz daima bir sağlık uzmanına veya eczacınıza danışın.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır