Antiemetikler aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli tıbbi durumlarda kullanılabilir:
- Kemoterapinin neden olduğu bulantı ve kusma :Bazı kanser tedavileri yan etki olarak şiddetli bulantı ve kusmaya neden olabilir. Antiemetikler genellikle bu semptomları önlemek veya kontrol altına almak için kemoterapiden önce ve sonra reçete edilir.
- Ameliyat sonrası bulantı ve kusma (PONV) :Özellikle genel anestezi gerektiren ameliyatlardan sonra bulantı ve kusma meydana gelebilir. PONV riskini azaltmak için antiemetikler uygulanabilir.
- Hareket hastalığı :Antiemetikler karada, denizde veya havada yolculuk sırasında meydana gelebilecek bulantı ve kusma anlamına gelen hareket hastalığını önlemek veya tedavi etmek için kullanılabilir.
- Sabah bulantısı :Hiperemezis gravidarum olarak da bilinen şiddetli sabah bulantısı yaşayan hamile kadınlara antiemetikler önerilebilir.
- Migren :Bazı kişiler migren belirtileri olarak mide bulantısı ve kusma yaşarlar. Bu semptomların yönetilmesine yardımcı olmak için antiemetikler alınabilir.
- Bulantı ve kusmanın diğer nedenleri :Antiemetikler ayrıca gastroenterit, gıda zehirlenmesi veya labirentit (bir iç kulak bozukluğu) gibi durumlardan kaynaklanan bulantı ve kusmayı tedavi etmek için de kullanılabilir.
Antiemetik Örnekleri:
- Ondansetron (Zofran) ve Granisetron (Kytril) :Bunlar kemoterapiye bağlı bulantı ve kusmayı önlemek için yaygın olarak kullanılan antiemetiklerdir.
- Metoklopramit (Reglan) :Bu antiemetik, PONV ve sabah bulantısı da dahil olmak üzere bulantı ve kusmanın birçok nedenine karşı etkilidir.
- Dimenhidrinat (Dramamin) ve Meklizin (Antivert) :Bu antiemetikler özellikle hareket hastalığının önlenmesinde faydalıdır.
- Prometazin (Phenergan) :Bu antiemetik sakinleştirici özelliklere sahiptir ve bazen şiddetli bulantı ve kusmayı tedavi etmek için kullanılır.
Antiemetik kullanırken sağlık uzmanınız tarafından sağlanan dozaj talimatlarına uymanız önemlidir. Bazı antiemetikler uyuşukluk, baş ağrısı veya kabızlık gibi yan etkilere neden olabilir. Herhangi bir yan etkiyle karşılaşırsanız veya bulantı ve kusmanız devam ederse sağlık uzmanınıza danışın.