Afantazi belirtileri
Aphantazi'nin en yaygın belirtisi zihinsel görüntüleri görselleştirememektir. Bu, afantazili kişilerin, bir şeyi hatırlamaya veya yeni bir şey hayal etmeye çalışsalar bile zihinlerindeki şeyleri "göremedikleri" anlamına gelir. Aphantazi'nin diğer belirtileri şunları içerebilir:
* Yüzleri, yerleri ve olayları hafızasından hatırlamada zorluk
* Yeni yerlere gitmede zorluk
* Harita ve diyagramları anlamada zorluk
* Matematik ve fen bilimleri gibi görselleştirme gerektiren yeni şeyleri öğrenmede zorluk
* Üç boyutlu bir nesnenin uzayda döndürülmesi durumunda nasıl görüneceğini hayal etmek gibi zihinsel döndürme görevlerinde zorluk
* Haritadaki iki nokta arasındaki en kısa rotayı bulmak gibi mekansal muhakeme görevlerinde zorluk
Afantazi nedenleri
Aphantazi'nin kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin birleşiminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bazı araştırmalar, afantazili kişilerin, beynin görsel bilginin işlenmesiyle ilgili kısmı olan görsel korteksteki aktivitenin azaldığını bulmuştur. Diğer çalışmalar, afantazili kişilerin dikkat ve motivasyonla ilgili bir nörotransmitter olan dopamin düzeylerinin daha yüksek olduğunu bulmuştur.
Afantazi tedavisi
Aphantazi için bir tedavi yoktur, ancak bu duruma sahip kişilerin zihinsel imgeleme eksikliklerini telafi etmeyi öğrenmelerine yardımcı olabilecek bazı tedaviler vardır. Bu tedaviler şunları içerebilir:
* Bilişsel rehabilitasyon: Bu tür terapi, afantazisi olan kişilerin bilgileri hatırlamak için dokunma ve duyma gibi diğer duyuları kullanmayı öğrenmelerine yardımcı olabilir.
* Görsel imgeleme eğitimi: Bu tür terapi, afantazisi olan kişilerin hayal güçlerini kullanarak zihinsel görüntüler yaratmayı öğrenmelerine yardımcı olabilir.
* Farkındalık meditasyonu: Bu tür meditasyon, afantazisi olan kişilerin şimdiki ana odaklanmasına ve durumlarıyla ilgili kaygılarını azaltmalarına yardımcı olabilir.
Afantasia ve günlük yaşam
Aphantasia'nın günlük yaşam üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Aphantazili kişiler araba kullanmak, harita okumak, yeni şeyler öğrenmek gibi görselleştirme gerektiren faaliyetlerde zorluk yaşayabilirler. Ayrıca yüzleri, yerleri ve olayları hafızadan hatırlamakta da zorluk yaşayabilirler. Ancak afantazili insanlar durumlarını telafi etmeyi öğrenebilir ve dolu ve üretken bir hayat yaşayabilirler.