Halatoterapi hiperkalsemi ( build -upvücuttaki kalsiyum ) , digitalis toksisitesi ve kalp hastalığı ile ilişkili vasküler sorunlar , ağır metal zehirlenmesi tedavisinde kullanılır . Intravenöz ve oral : şelasyon iki türü vardır . Oral şelasyon tipik olarak bir kenetleme maddesini içeren bir sıvı ya da hap alıcı içerir. Bu kimyasal vücuttaki toksinlerin bağlanır ve elde edilen bileşik, vücuttan atılır. Etilendiamintetraasetik asit ( EDTA ), en yaygın kenetleme maddeleri biridir.
Tarihçe
Halatoterapizararlı maddelere bağlamak için örneğin EDTA gibi bir kimyasal çözelti kullanır vücutkan kaldırmak amacıyla . Şelasyon , cıva ağır metal zehirlenmesi tedavisinde kurşun ve kadmiyum için1940'lardan beri kullanılmaktadır . 1960 yılında Araştırma tıkalı damarları tedavi etmek için şelasyonolası kullanımını belirtti . Ateroskleroz
Çelasyon
100.000 kişi her yıl ateroskleroz için EDTA şelasyon tedavisi , damar sertliği ve diğer damar bozuklukları içintıbbi terim . Ancak , EDTA şelasyon bu uygulamaFDA tarafından onaylanmamıştır ve klinik çalışmalar etkinliğini kanıtladı değil. Tamamlayıcı ve Alternatif TıpUlusal Merkezi şelasyon kalp hastalığı belirtileri için etkili bir tedavi olup olmadığını belirlemek için beş yıllık 30 milyon dolar çalışması yürütüyor . İntravenöz Çelasyon
vs
Oral şelasyon
intravenöz şelasyon ağır metal zehirlenmesi tedavisi için yıllardır kullanılmaktadır. Oral şelasyon tedavisi ve anekdot destekleyecekkanıt çok yeni bir şeklidir . Göteberg Üniversitesi , İsveç , penisilamin ( PCA ) ile oral şelasyon itibaren bir çalışmada kurşun zehirlenmesi çoğu durumda Kalsiyum Disodyum Versenate ( Ca - EDTA ) ile intravenöz şelasyona kadar etkili oldu . Şiddetli vakalarda , ancak, intravenöz tedavi gereklidir . Ca - EDTA kullanılarak Oral şelasyon iyi sonuçlar vegastrointestinal tarafından absorbe olduğu ortaya çıktı sonuçlandıCa - EDTA - kurşun bileşiği üretmek vermedi .
Yan Etkileri
şelasyon sırasında, toksinler idrar , dışkı ve ter içindevücudun çıkmak ve sıvıları ve besintoksinleri ile atılır . Bu nedenle, oral şelasyon yan etkileri en çok sıvı ve besin kaybı ile ilişkilidir. Bazı hastalarda şelasyon sürecinde besin kaybına yorgunluk olabilir . Düşük kan şekeri ve dehidratasyon baş ağrılarına neden olabilir . Kramp oluşabilir ve olasılığı nedeniyle aşırı terleme için magnezyum veya dehidrasyon kaybına neden olur . Biten çinko veya vitamin B- 6 seviyeleri cilt tahrişine neden olabilir. Kenetleme maddesinin dozajı çok yüksek ise, konvülsiyonlar ya da eklem ağrısı ortaya çıkabilir.
Önlemler
kenetleme maddeleri , bazı ilaçlar ile karışabilir ve vitamin ve mineraller azaltabilir vücut . Kalsiyum gibi belirli besinlerin , şiddetli tükenmesi korkunç sonuçlara neden olabilir . Vücudun kalsiyum büyük bir düşüş , hipokalsemi olarak bilinen bir durum yaşarsa Çelasyon ölümcül olabilir .