Tümör belirteçleri olarak kabul edilirler ve hastaların kan veya doku örneklerinde tespit edilmeleri belirli kanser türlerinin teşhisine, izlenmesine ve prognozuna yardımcı olabilir.
Onkofetal antijenlerin örnekleri şunları içerir:
1) Alfa-fetoprotein (AFP) :Bu, karaciğer kanseriyle ilişkili onkofetal bir antijendir. Kandaki yüksek AFP seviyeleri karaciğer kanserini, özellikle de hepatoselüler karsinomu gösterebilir.
2) İnsan koryonik gonadotropini (hCG) :Bu, testis kanseri ve koryokarsinom gibi belirli germ hücreli tümör türleriyle ilişkili onkofetal bir antijendir. Kandaki veya idrardaki yüksek hCG seviyeleri bu tür tümörler için bir belirteç olabilir.
3) Karsinoembriyonik antijen (CEA) :CEA, kolorektal kanser, akciğer kanseri ve meme kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanser türleriyle ilişkili bir onkofetal antijendir. Yüksek CEA seviyeleri bu kanserlerin varlığına işaret edebilir.
4) Nörona özgü enolaz (NSE) :NSE, sempatik sinir sisteminin sinir hücrelerinde başlayan bir tür çocukluk kanseri olan nöroblastoma ile ilişkili onkofetal bir antijendir. Kandaki veya beyin omurilik sıvısındaki yüksek NSE seviyeleri nöroblastom için bir belirteç olabilir.
Onkofetal antijenlerin varlığının tek başına kişinin mutlaka kanser olduğu anlamına gelmediğini belirtmek önemlidir. Kesin tanı koymak ve uygun tedavi yöntemini belirlemek için başka tanı testleri ve muayeneler gereklidir.