Nöro linguistik programlama psikoloji , dilbilim ve nörofizyoloji türetilen ilkelere dayanmaktadır . Başlıca odakzihin bir kişinin duygularını ve davranışlarını programlamak için duyusal bilgiyi nasıl kullandığı açıktır. Beş duyu - görme , ses, dokunma , tat ve koku - iletişim sayesinde gerçekleştiğiyolları gibi hareket . NLP egzersizleri iletişim giriş alındığında nasıl yeniden düzenleyerek bir kişinin yaşamkalitesini artırmak için kullanılır . NLP , kişisel gelişim için de bir grup ortamında ilişkilerin geliştirilmesi için kullanılabilir .
Fonksiyon
Nöro linguistik programlama egzersizleri çeşitli durumların içinde kullanılabilir burada bir kişi , istenmeyen bir davranışı ortadan kaldırmak veya yeni bir tane geliştirmek isteyebilirsiniz . Renk , ses , doku ve şiddeti gibi - - duyusal girdi farklı yönlerini işleyerek bir durum bir kişinin algı , böyleceistenen duygusal ve psikolojik tepkiler yaratarak , kalıp olabilir. Belleğinen zevkli ( veya en saldırgan ) hatırlama bulunabilir kadar bu bir örnek , bir kişininrenk yoğunluğunu , ya da parlaklığını değiştirerek kötü bir hafıza hatırlatır nasıl değiştirerek olacaktır . Bu egzersiz geçmiş travmatik olaya bir kişi desensitizing doğru çalışabilir .
Önvarsayımları
Nöro linguistik programlama presuppositions bir dizi dayalı olduğu dikte olduğunu nasıl kişi bir egzersiz rutin yaklaşır. Önvarsayımları bir kişinin belirli bir deneyim doğru tutan varsayımlar , belirli davranışları ve nasıl iletişim davranışını etkiler olarak tanımlanır . Önvarsayımları duygusal ve davranışsal tepkileri etkileyen inanç sistemleri olarak hareket ederler. NLP bireysel gelişim ve kalkınmayı teşvik etmek için çalışmak temel varsayımlar bir dizi çalışır. NLP presuppositions örnekleri şunlardır: ne bir kişi inandığı gerçek ya ya doğru olur ,zihin ve beden birbirini etkiler ve ne istediğinizi bilerek onu elde etmek için yardımcı olur
submodalitelerinin < br . >
Nöro linguistik programlama egzersizleriistenen davranışsal yanıtı hakkında getirmek için bir olay ya da durumun ,submodalitelerinin , ya da duyusal yönlerinden faydalanmak . Duyu yönleribeş duyuya göre kategorize edilir . Bunun bir örneği, bir kişinin görüntünün içeriğinin özelliklerini ayarlayan bir görsel görüntü olacaktır. Özellikler parlaklık, renk , kontrast , mesafe ve boyut içerir . İşitsel submodalites ses yüksekliği , açıklık , aralık ve mesafeyi içerir . Kişisel gelişim için bir araç olarak , bir kişinin yaklaşan bir durumu görselleştirmek vefiili durum geçmek geldiğinde çizilebilir zevkli varsayımlar oluşturmak için görsel yönlerini ayarlayabilirsiniz .
Çapalar
nöro linguistik programlama , çapa algısal ya da duygusal tepkileri tetiklemek için kullanılır . Çapalar yaklaşan bir olay veya duruma hazırlanmak içingörselleştirme sürecinde oluşturulur . Bir çapa kişinin ayak dokunarak veyadiğer iç kişinin elini yerleştirerek gibi , uyarım herhangi bir biçimde olabilir . Bu teknik, duygusal duygu durumları ile olayları ve eylemleri ilişkilendirmek içinbeynin yeteneklerine bağlıdır . Görselleştirme sırasında oluşturulanolumlu duygu durumu , bir kişiankraj davranışı yürütmektedir zaman yürürlükte , tetiklenen olduğunu.