* Bilimsel ad: _Simuliidae_
* Sınıf: Böcek
* Sipariş: Diptera
* Aile: Simuliidae
* Cins: _Simulyum_
Kara sinekler dünyanın her yerinde bulunan küçük, kambur sineklerdir. Önemli derecede tahrişe ve rahatsızlığa neden olabilecek kan emme alışkanlıklarıyla tanınırlar. Kara sinekler aynı zamanda nehir körlüğü (onkoserkiazis) ve tularemi gibi çeşitli hastalıkların da vektörleridir.
Yetişkin kara sinekler tipik olarak 1-3 mm uzunluğundadır ve koyu, parlak bir gövdeye sahiptir. Kanatları sırtlarının üzerinde düz durur ve minik tüylerle kaplıdır. Kara sineklerin, konakçılarından kan emmek için kullandıkları uzun, delici bir hortumu vardır.
Kara sinek larvaları suda yaşarlar ve hızlı akan dere ve nehirlerde yaşarlar. Kendilerini sudaki kayalara veya diğer nesnelere bağlarlar ve algler ve diğer mikroorganizmalarla filtrelenerek beslenirler. Karasinek larvaları balıklar ve diğer suda yaşayan organizmalar için önemli besindir.
Kara sinekler yılın sıcak aylarında en aktiftirler ve özellikle nemin yüksek olduğu bölgelerde bol miktarda bulunurlar. Genellikle su kütlelerinin yakınında bulunurlar, ancak ormanlarda ve bitki örtüsü olan diğer alanlarda da bulunabilirler.
Kara sinekler baş belası olabileceği gibi tehlikeli de olabilirler. Isırıkları şiddetli kaşıntıya ve şişmeye neden olabilir ve ayrıca hastalıkları da bulaştırabilirler. Karasinek tarafından ısırıldıysanız ısırılan bölgenin temizlenmesi ve soğuk kompres uygulanması önemlidir. Ateş veya baş ağrısı gibi ciddi belirtilerle karşılaşırsanız bir doktora görünmelisiniz.
Kara sinek ısırıklarından kaçınmaya yönelik bazı ipuçları:
* Karasineklerin bulunduğu bölgelerde uzun kollu ve pantolon giyin.
* DEET veya pikaridin içeren böcek kovucu kullanın.
* Yılın sıcak aylarında su kaynaklarının yakınında vakit geçirmekten kaçının.
* Karasinek tarafından ısırıldıysanız ısırık bölgesini temizleyin ve soğuk kompres uygulayın.
*Ateş, baş ağrısı gibi ciddi belirtilerle karşılaşırsanız doktora başvurmalısınız.