- Durumu işlemek ve kabul etmek için zaman ayırın. 16 yaşındayken tekrar hamile olduğunuzu ve 6 aylık bir bebeğiniz olduğunu fark etmek bunaltıcı olabilir. Haberlerle yüzleşmek için kendinize zaman tanıyın ve korku, üzüntü, kafa karışıklığı veya bunların birleşimi olsun, ortaya çıkan her türlü duyguyu hissetmenize izin verin.
- Ailenizin ve arkadaşlarınızın desteğini arayın . Bu süre zarfında etrafınızda destekleyici bir ağın olması çok önemlidir. Anne babanızla, diğer yakın akrabalarınızla ya da güvendiğiniz arkadaşlarınızla yaşadıklarınız hakkında konuşun ve onların tavsiyelerini dinleyin. Bu durumda yalnız olmadığınızı ve bu kişilerin size duygusal ve pratik destek sağlayabileceğini unutmayın.
- Saygın bir sağlık merkezinden randevu alın. Mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardıma başvurmanız çok önemlidir. Hamileliği onaylamak ve uygun doğum öncesi bakımı almak için saygın bir sağlık merkezini veya tıp uzmanını ziyaret ettiğinizden emin olun. Sağlığınızı değerlendirebilir, fetüsün gelişimini izleyebilir ve sağlıklı bir hamilelik konusunda rehberlik sunabilirler.
- Seçeneklerinizi keşfedin. Hamilelik onaylandıktan sonra ne yapacağınıza karar vermeniz gerekecektir. Göz önünde bulundurabileceğiniz bazı seçenekler şunlardır:
i) Gebeliğe devam edin: Bu seçeneği tercih ederseniz, kapsamlı doğum öncesi bakım almanız ve başka bir çocuğun doğumuna ve büyümesine hazırlanmanız önemlidir.
ii) Evlat edinmeyi düşünün :Kendinizi başka bir çocuk yetiştirme konusunda yeterli veya hazır hissetmiyorsanız, bebeği evlatlık verme seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Bu, bebeğe sevgi dolu ve istikrarlı bir yuva sağlayabilir ve kendi sağlığınıza ve 6 aylık çocuğunuzun ihtiyaçlarına odaklanmanıza olanak tanır.
iii) Hamileliği tıbbi bir prosedürle sonlandırmayı düşünün: Bu hassas ve kişisel bir karardır. Bu yola başvurmaya karar verirseniz tıp uzmanlarından tavsiye aldığınızdan ve her türlü işlemin güvenli ve yasal bir şekilde yapıldığından emin olun.
- Sağlığınıza ve refahınıza öncelik verin.
Bu süre zarfında fiziksel ve duygusal sağlığınıza dikkat ettiğinizden emin olun.
i) Dengeli beslenerek, yeterince dinlenerek ve rahatlatıcı ve keyifli bulduğunuz kişisel bakım aktivitelerine katılarak kendinize iyi bakın.
ii) Sağlığınızı takip etmek ve sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi sağlamak için doğum öncesi bakım randevularınıza katılmaya devam edin.
iii) Gerekirse sağlık uzmanınızdan, danışmanınızdan veya terapistinizden duygusal destek isteyin.
- Geleceği planlayın.
i) Ne yapacağınıza karar verirken kararınızın uzun vadeli sonuçlarını göz önünde bulundurun. Her seçimin sizi ve çocuklarınızı nasıl etkileyeceğini düşünün.
ii) Hamileliği sürdürmeyi seçerseniz, iki çocuğun ebeveyni olarak sorumluluklarınızı nasıl yerine getireceğinize dair bir plan tasarlayın.
iii) Hamileliği sonlandırmayı seçerseniz, bu kararın doğurabileceği duygusal yönlerle ve acıyla nasıl başa çıkacağınızı düşünün.
- Yasal ve profesyonel rehberlik alın.
i) Bulunduğunuz yere ve durumunuza bağlı olarak, ebeveyn olarak yasal haklarınızı ve sorumluluklarınızı anlamak için bir avukata veya adli yardım kuruluşuna danışmak isteyebilirsiniz.
ii) Ayrıca ergen ebeveynliği veya beklenmedik hamilelikler konusunda uzmanlaşmış bir sosyal hizmet uzmanı veya danışmandan da rehberlik isteyebilirsiniz. Bu kişiler, bu durumu yönetmenize yardımcı olmak için destekleyici ve yargılayıcı olmayan bir ortam sağlayabilir.
Yalnız olmadığınızı ve kaynak ve desteğin mevcut olduğunu unutmayın. Sağlığınıza ve refahınıza öncelik vermek ve uzun vadede sizin için doğru kararları vermek önemlidir.