* Bu kendiniz ve bebeğiniz için yapabileceğiniz en önemli şeydir. Bir sağlık uzmanı sizin ve bebeğinizin sağlıklı olduğundan emin olmanıza yardımcı olabilir ve ayrıca size bilgi ve destek sağlayabilir.
2. Anne babanıza veya velilerinize söyleyin.
* Bu zor bir konuşma olabilir ancak olup bitenler konusunda ailenize karşı dürüst olmanız önemlidir. Hamileliğiniz hakkında kararlar alırken size sevgi, destek ve rehberlik sağlayabilirler.
3. Seçeneklerinizi değerlendirin.
* Hamileliğinize devam etmek, bebeğinizi evlatlık vermek veya kürtaj yaptırmak da dahil olmak üzere kullanabileceğiniz birçok seçeneğiniz vardır. Her seçeneğin artılarını ve eksilerini tartıp sizin için en iyi kararı vermeniz önemlidir.
4. Kriz dönemindeki bir hamilelik merkezinden yardım alın.
* Kriz gebelik merkezleri, hamile kadınlara kararları ne olursa olsun ücretsiz destek sunmaktadır. Size tüm seçeneklerinizin yanı sıra duygusal destek ve kaynaklar hakkında bilgi sağlayabilirler.
5. Yardım istemekten korkmayın.
* Sizi önemseyen ve bu durumu aşmanıza yardımcı olmak isteyen birçok insan var. Ailenizden, arkadaşlarınızdan, sağlık uzmanınızdan veya kriz halindeki hamilelik merkezinden yardım istemekten çekinmeyin.
Reşit olmayan hamilelikle başa çıkmak için bazı ek ipuçlarını burada bulabilirsiniz:
* Kendinize iyi bakın. Sağlıklı yiyecekler yemek, yeterince uyumak ve düzenli egzersiz yapmak hamileliğiniz boyunca sağlıklı kalmanıza yardımcı olacaktır.
* Güvendiğiniz biriyle konuşun. Duygularınız ve endişeleriniz hakkında konuşmak kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
* Bir destek grubuna katılın. Hamile gençler için birçok destek grubu bulunmaktadır. Bu gruplar size bir topluluk ve destek duygusu sağlayabilir.
* Yardım istemekten korkmayın. Sizi önemseyen ve bu durumu aşmanıza yardımcı olmak isteyen birçok insan var. Ailenizden, arkadaşlarınızdan, sağlık uzmanınızdan veya kriz halindeki hamilelik merkezinden yardım istemekten çekinmeyin.
Yalnız değilsin. Sizi önemseyen ve size yardım etmek isteyen insanlar var.