İşte nedeni:
1. Doğum Kontrol Haplarının Etkili Olması Zaman Alır :Doğum kontrol hapları, yumurtalığın yumurtalıktan salınması anlamına gelen yumurtlamayı önleyerek çalışır. Ancak doğum kontrol haplarının tam etkililiğe ulaşması tam bir döngüyü (28 gün) alabilir. Bu süre zarfında korunmasız cinsel ilişkiye girerseniz hala hamilelik riski altındasınız.
2. Kaçırılan veya Geciken Dozlar :Doğum kontrol haplarını almayı unuttuğunuz veya ilk haftanın geç saatlerinde aldıysanız, hamileliğe karşı korumanız azalabilir. Bunun nedeni vücudunuzdaki hormon seviyelerinin yumurtlamayı önleyecek kadar yüksek olmayabilmesidir.
3. Etkinliği Etkileyen Diğer Faktörler :Bazı ilaçlar, bitkisel takviyeler ve tıbbi durumlar doğum kontrol haplarıyla etkileşime girebilir ve bunların etkinliğini azaltabilir. Örneğin antibiyotikler, antifungaller ve antikonvülsanların tümü doğum kontrol haplarının emilimini veya metabolizmasını etkileyebilir.
4. Korunmasız Seks ve Gebelik Riski :Doğum kontrol yöntemi kullanıyor olsanız da olmasanız da adet döngünüzün herhangi bir döneminde korunmasız seks yapmak hamilelik riski taşır. Hamilelik şansı, doğurganlığınız, partnerinizin doğurganlığı ve cinsel ilişkinin zamanlaması gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
5. Ek Doğum Kontrol Yöntemleri :Hamilelik riskini azaltmak için, özellikle doğum kontrol hapı almanın ilk haftasında, kondom veya başka bir bariyer doğum kontrol yönteminin tutarlı ve doğru şekilde kullanılması önemlidir.
Hamilelik olasılığından endişeleniyorsanız, reçetesiz satılan bir hamilelik testi yaptırmanız veya hamilelik durumunu doğrulamak için bir kan testi yaptırmak üzere sağlık uzmanınızı ziyaret etmeniz önerilir. Doğru kullanım ve etkililiği sağlamak için doğum kontrol haplarınızla birlikte verilen talimatları dikkatlice takip etmeniz de önemlidir.