Ultrasonun gebe kalma tarihini belirlemeye nasıl yardımcı olabileceği aşağıda açıklanmıştır:
1. Gebelik kesesinin ölçülmesi:Erken gebelik ultrasonu sırasında gelişen embriyoyu içeren gebelik kesesi ölçülebilir. Gebelik kesesinin 5. hafta 3. günde ortalama çapı 2-3 milimetre civarındadır. Sonografi uzmanı, gebelik kesesinin boyutunu yerleşik büyüme tablolarıyla karşılaştırarak embriyonun gebelik yaşını tahmin edebilir ve yaklaşık gebelik tarihini hesaplayabilir.
2. Yumurta sarısı kesesinin görselleştirilmesi:Yumurta sarısı kesesi, plasenta oluşmadan önce gelişmekte olan embriyoya beslenme sağlayan küçük, kese benzeri bir yapıdır. Yumurta sarısı kesesinin varlığı aynı zamanda gebelik yaşının ve gebe kalma tarihinin tahmin edilmesine de yardımcı olabilir.
3. Baş-kıç uzunluğunun ölçülmesi:Embriyo geliştikçe, başın üst kısmından (taç) kalçanın alt kısmına (kıç) kadar olan mesafe olan baş-kıç uzunluğu (CRL) ölçülebilir. CRL, gebelik yaşının belirlenmesinde gebelik kesesi çapına göre daha doğru bir ölçümdür. Sonografi uzmanı, CRL'yi ölçerek ve bunu büyüme tablolarıyla karşılaştırarak gebelik tarihini tahmin edebilir.
Hamileliğin erken dönemlerinde ultrasonla tarihlemenin birkaç günlük bir hata payına sahip olabileceğini akılda tutmak önemlidir. Bunun nedeni, bireysel embriyoların biraz farklı oranlarda büyüyebilmesi ve ölçümlerin, sonografi uzmanının becerisi ve deneyimi ile ultrason görüntülerinin kalitesi gibi faktörlerden etkilenebilmesidir.
Ek olarak, ultrasonla sağlanan tahmini gebelik tarihi, yumurtlamanın son adet döneminin başlangıcından 14 gün önce gerçekleştiği varsayımına dayanmaktadır. Yumurtlamanın bundan daha erken veya daha geç gerçekleşmesi durumunda tahmini gebelik tarihinin ayarlanması gerekebilir.
Bu nedenlerden dolayı, sağlık çalışanlarının erken gebelikte gebelik yaşını ve tahmini gebelik tarihini belirlerken ultrason ölçümleri, adet geçmişi ve klinik değerlendirmenin bir kombinasyonunu kullanması yaygındır.