İşte yaygın olarak kabul edilen bazı doğum kontrol yöntemleri:
1. Bariyer Yöntemleri:Prezervatif, diyafram ve rahim ağzı kapakları gibi bu fiziksel bariyerler spermin rahme girmesini engeller. Prezervatifler ayrıca cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (CYBE) karşı da koruma sağlar.
2. Hormonal Yöntemler:Bunlar arasında doğum kontrol hapları, bantlar, implantlar, enjekte edilebilir ilaçlar ve yumurtlamayı önleyen, rahim ağzı mukusunu kalınlaştıran veya rahim iç yüzeyini değiştiren hormonlar salgılayan rahim içi cihazlar (RİA) yer alır. Hormonal yöntemler hamileliği etkili bir şekilde önleyebilir ve adet döngüsünün düzenlenmesi ve belirli tıbbi durumların yönetilmesi gibi ek faydalara sahip olabilir.
3. Doğal Yöntemler:Doğal aile planlaması olarak da bilinen doğurganlık farkındalığı yöntemleri, doğurganlığın en yüksek olduğu dönemlerde korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak için adet döngülerinin ve doğurganlık pencerelerinin izlenmesini içerir. Bu yöntem doğurgan günlerde cinsel perhiz yapılmasına dayanır ancak diğer doğum kontrol yöntemlerine göre daha az güvenilir olabilir.
4. Acil Kontrasepsiyon:Acil kontraseptif haplar, korunmasız cinsel ilişkiden veya kontraseptifin hamileliği önlemede başarısız olmasından sonraki 72 saat içinde kullanılabilir. Ancak normal doğum kontrol yöntemleri kadar etkili değildirler ve birincil doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdırlar.
Doğum kontrolünü değerlendirirken, bireysel sağlık faktörlerini, tıbbi geçmişi ve ihtiyaçlarınıza uygun ve hamileliğe karşı istenen düzeyde koruma sağlayan bir yöntemin seçilmesi tercihlerini değerlendirmek için bir sağlık uzmanıyla açık ve bilgilendirilmiş bir görüşme yapmak önemlidir.