Hayır, hamilelikte oruç tutmak güvenli değildir.
Hamilelik sırasında oruç tutmak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi komplikasyona yol açabilir:
- Düşük kan şekeri :Oruç tuttuğunuzda vücudunuz enerji için ihtiyaç duyduğu glikozu (şekeri) alamaz. Bu, baş dönmesi, halsizlik, kafa karışıklığı ve nöbet gibi semptomlara neden olabilecek düşük kan şekerine yol açabilir. Düşük kan şekeri, erken doğuma ve diğer komplikasyonlara yol açabileceğinden bebeğiniz için de tehlikeli olabilir.
- Dehidrasyon :Oruç tuttuğunuzda sıvı kaybına neden olabilecek herhangi bir sıvı içmezsiniz. Dehidrasyon kabızlık, baş dönmesi ve yorgunluk gibi bir takım sorunlara neden olabilir. Dehidrasyon, düşük amniyotik sıvı seviyelerine ve diğer komplikasyonlara yol açabileceğinden bebeğiniz için de tehlikeli olabilir.
- Besin eksiklikleri :Oruç tuttuğunuzda vücudunuzun sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu besinleri alamazsınız. Bu, anemi, yorgunluk ve saç dökülmesi gibi bir takım sorunlara neden olabilecek besin eksikliklerine yol açabilir. Besin eksiklikleri, doğum kusurlarına ve diğer komplikasyonlara yol açabileceğinden bebeğiniz için de tehlikeli olabilir.
- Ketoz :Oruç tuttuğunuzda vücudunuz enerji için yağları parçalar. Bu işlem kanınızda birikebilecek zararlı maddeler olan ketonları üretebilir. Ketozis bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi bir takım sorunlara neden olabilir. Ketoz, beyin hasarına ve diğer komplikasyonlara yol açabileceğinden bebeğiniz için de tehlikeli olabilir.
Hamilelikte oruç tutmak doğal olarak doğuma neden olur mu?
Hamilelik sırasında oruç tutmanın doğal olarak doğuma yol açabileceği iddiasını destekleyecek hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Oruç tutmak aslında doğumu geciktirebilir çünkü dehidrasyona ve doğumu zorlaştırabilecek diğer komplikasyonlara yol açabilir.
Hamilelik sırasında oruç tutmayı düşünüyorsanız öncelikle doktorunuzla konuşun. Oruç tutmanın risklerini ve faydalarını anlamanıza ve siz ve bebeğiniz için en iyi kararı vermenize yardımcı olabilirler.
Hamilelik sırasında sağlıklı beslenmeye ilişkin bazı ipuçları:
- Tüm yiyecek gruplarından çeşitli yiyecekler yiyin . Bu, vücudunuzun ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri almanıza yardımcı olacaktır.
- Rafine edilmiş tahıllar yerine tam tahılları tercih edin. Tam tahıllar iyi bir lif kaynağıdır ve kendinizi tok ve tok hissetmenize yardımcı olabilir.
- Bol miktarda meyve ve sebze yiyin. Meyve ve sebzeler iyi bir vitamin, mineral ve lif kaynağıdır.
- Yağsız protein kaynaklarını seçin. Yağsız protein dokuların inşası ve onarımı için önemlidir.
- Sağlıksız yağları sınırlayın. Doymuş ve trans yağlar gibi sağlıksız yağlar kilo alımına ve diğer sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir.
- Bol miktarda sıvı tüketin. Sıvı alımını sürdürmek genel sağlığınız ve bebeğinizin gelişimi için önemlidir.
Bu ipuçlarını takip ederek sizin ve bebeğinizin sağlıklı bir hamilelik geçirmesine yardımcı olabilirsiniz.