- Stres :Stres adet döngüsünü etkileyebilir ve adetlerin gecikmesine veya kaçırılmasına neden olabilir.
- Kilo kaybı :Hızlı kilo kaybı adet döngüsünün düzensizleşmesine neden olabilir.
- Aşırı egzersiz :Aşırı egzersiz aynı zamanda adet döngüsünü de etkileyebilir ve adetlerin gecikmesine veya kaçırılmasına neden olabilir.
- Polikistik over sendromu (PCOS) :PKOS düzensiz adet dönemlerine, sivilceye ve kilo alımına neden olabilen hormonal bir hastalıktır.
- Tiroid sorunları :Tiroid sorunları adet döngüsünü de etkileyebilir ve adetlerin gecikmesine veya kaçırılmasına neden olabilir.
- İlaçlar :Doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar adet döneminin gecikmesine veya kaçırılmasına neden olabilir.
- Menopoz :45 yaşın üzerindeyseniz, kadınlar yaşlandıkça östrojen ve progesteron üretiminin doğal olarak azalması anlamına gelen menopoza giriyor olabilirsiniz.
Adet döneminizi üç ay boyunca kaçırırsanız ve hamile değilseniz, altta yatan herhangi bir sağlık sorununun dışlanması için bir doktora görünmeniz önemlidir. Doktor adet gecikmesinin nedenini belirlemek ve uygun bir tedavi planı geliştirmek için kan testi veya ultrason gibi testler isteyebilir.
Bu arada adet döngünüzü düzenlemenize yardımcı olmak ve gelecek adet dönemlerini kaçırma riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:
- Sağlıklı beslenmek :Meyve, sebze ve tam tahıllardan zengin sağlıklı bir beslenme adet döngüsünün düzenlenmesine yardımcı olabilir.
- Sağlıklı kiloyu korumak :Sağlıklı bir kiloyu korumak adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olabilir.
- Stresin azaltılması :Stresi azaltmak adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olabilir.
- Düzenli egzersiz yapmak :Düzenli egzersiz yapmak adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olabilir ancak aşırı egzersizden kaçınılmalıdır.
Adet döngünüzle ilgili herhangi bir endişeniz varsa, bir doktorla konuşmanız önemlidir.