1. Fetal Alkol Spektrumu Bozuklukları (FASD) :Hamilelik sırasında alkol tüketimi, yavrularda çeşitli fiziksel, zihinsel ve davranışsal sorunlara yol açabilir. FASD, bu koşullar için kullanılan bir şemsiye terimdir ve değişen şiddet derecelerinde ortaya çıkabilir.
FASD'nin ortak özellikleri şunları içerebilir:
- Pürüzsüz filtrum (burun ile üst dudak arasındaki oluk), ince üst dudak ve geniş aralıklı gözler gibi karakteristik yüz özellikleri
- Doğumdan önce ve sonra büyüme geriliği
- Bilişsel işlevlerde bozulma, öğrenme güçlükleri, hafıza sorunları ve dikkat bozuklukları gibi merkezi sinir sistemi anormallikleri
-Hiperaktivite, dürtüsellik ve zayıf sosyal beceriler gibi davranış sorunları
2. Düşük ve Ölü Doğum :Hamilelik sırasında aşırı içki içmek düşük, erken doğum ve ölü doğum riskini artırır. Alkol plasentanın düzgün gelişimini engelleyebilir ve fetüse giden oksijen ve besin akışını bozabilir.
3. Plasentanın Ayrılması :Alkol tüketimi, plasentanın bebek doğmadan önce rahim duvarından ayrıldığı bir durum olan plasentanın ayrılması riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bu, kanama, erken doğum ve fetal sıkıntı gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
4. Preeklampsi ve Eklampsi :Hamilelik sırasında alkol kullanımı, yüksek tansiyon ve idrarda protein ile karakterize bir durum olan preeklampsi gelişimine katkıda bulunabilir. Ağır vakalarda preeklampsi, nöbetleri içeren ve hem anne hem de bebek için yaşamı tehdit edebilen eklampsiye ilerleyebilir.
5. Düşük Doğum Ağırlığı ve IUGR :Hamilelik sırasında alkol içmek, fetüsün beklenen oranda büyümediği ve gelişmediği intrauterin büyüme kısıtlamasına (IUGR) yol açabilir. IUGR'nin yaygın bir sonucu olan düşük doğum ağırlığı, yenidoğanlarda solunum sıkıntısı, beslenme güçlükleri ve uzun vadeli büyüme sorunları dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları riskini artırabilir.
Gelişmekte olan fetüse yönelik riskleri en aza indirmek için hamile kadınların alkol tüketiminden tamamen kaçınması önemlidir. Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız rehberlik ve destek için sağlık uzmanınızla görüşün.