Bebeğin konumu
31. haftada bebeğiniz hala gelişiyor ve hareket edecek çok yeri var. Bebeklerin hamilelik sırasında, makat pozisyonundan baş aşağı çevirmek (sefalik sunum) dahil olmak üzere birkaç kez pozisyon değiştirmesi alışılmadık bir durum değildir.
Vücut tipi
Pelvisinizin ve uterusunuzun şekli de bebeğin pozisyonunu etkileyebilir. Yuvarlak bir leğen kemiğiniz varsa bebeğinizin baş aşağı dönme olasılığı daha yüksektir. Eğer leğen kemiğiniz darsa bebeğinizin makat pozisyonunda kalma olasılığı daha yüksek olabilir.
Amniyotik sıvı miktarı
Rahminizdeki amniyotik sıvı miktarı da bebeğin pozisyonunu etkileyebilir. Amniyotik sıvının çok fazla veya çok az olması bebeğin baş aşağı dönmesini zorlaştırabilir.
Diğer faktörler
Bebeğinizin ters pozisyonda kalma şansını artırabilecek diğer faktörler şunlardır:
* Önceki bir ters doğum. Daha önce makat doğum yaptıysanız, başka bir makat bebek sahibi olma riskiniz artar.
* Çoğul gebelik. İkiz veya diğer katları taşıyorsanız, makat bebek sahibi olma riskiniz artar.
* Belirli tıbbi durumlar. Rahim miyomları veya plasental anormallikler gibi bazı tıbbi durumlar, makat bebek riskini artırabilir.
Her hamileliğin farklı olduğunu ve bebeğinizin ters kalıp kalmayacağını kesin olarak tahmin etmenin bir yolu olmadığını unutmamak önemlidir. Bebeğinizin pozisyonuyla ilgili endişeleriniz varsa doktorunuzla veya ebenizle konuşun. Özel durumunuza bağlı olarak vajinal doğum veya sezaryen doğumun risklerini ve seçeneklerini tartışabilirler.