|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Aile Sağlığı | Sağlık Gebelik
Sağlığı ve Hastalıkları

Fetüs ilk ayda nasıl gelişir?

İlk hafta

Döllenmiş yumurta ilk hafta fallop tüpünden geçerek rahme ulaşır. Daha sonra daha küçük hücrelere bölünmeye başlayacak ve blastosist adı verilen içi boş bir hücre topu oluşturacaktır. Blastosist daha sonra kendisini rahim duvarına bağlayacaktır.

İkinci hafta

İkinci haftada blastosist büyümeye ve iki katmana bölünmeye başlar:iç hücre kütlesi ve dış trofoblast katmanı. İç hücre kütlesi embriyoya, trofoblast tabakası ise plasentaya dönüşecek. Plasenta, embriyoya besin ve oksijen sağlamaktan ve atık ürünleri uzaklaştırmaktan sorumludur.

Üçüncü hafta

Üçüncü haftada embriyo insan vücudunun temel yapılarını oluşturmaya başlar. Sonunda beyin ve omuriliğe dönüşecek olan nöral tüp gelişmeye başlar. Kalp de atmaya başlar ve minik embriyo hareket etmeye başlar.

Dördüncü hafta

Dördüncü haftanın sonunda embriyo haşhaş tohumu büyüklüğündedir. Gözler, burun ve ağız oluşmaya, uzuv tomurcukları oluşmaya başlamıştır. Embriyo aynı zamanda kendi dolaşım sistemini de geliştirmeye başlıyor.

İlk ayın ötesindeki gelişme

İlk aydan sonra embriyo hızla büyümeye ve gelişmeye devam edecektir. İkinci ayın sonunda embriyo barbunya büyüklüğünde olacak ve tüm önemli organları yerinde olacaktır. Üçüncü ayın sonunda embriyo şeftali büyüklüğünde olacak ve daha fazla hareket edebilecek hale gelecektir. Dördüncü ayın sonunda fetüs yaklaşık bir muz büyüklüğünde olacak ve başparmağını emip diğer hareketleri yapabilecek hale gelecektir.

İlk ayın sonunda fetüs, döllenmiş bir yumurtadan, tüm önemli organların yerinde olduğu küçük bir embriyoya dönüşmüştür.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır