İnsülin direnci, vücudun insüline olması gerektiği kadar tepki vermemesi durumudur. Bu, kanda yumurtlamayı engelleyebilecek yüksek düzeyde insüline yol açabilir.
2. Androjen fazlalığı
Androjen fazlalığı, vücudun çok fazla erkek hormonu androjen ürettiği bir durumdur. Bu, düzensiz adet dönemlerine, sivilceye ve hirsutizme (aşırı kıl büyümesi) yol açabilir. Androjen fazlalığı da yumurtlamayı engelleyebilir.
3. Enflamasyon
Enflamasyon, yaralanma veya enfeksiyona karşı doğal bir tepkidir. Ancak kronik inflamasyon sağlığa zararlı olabilir ve aynı zamanda yumurtlamayı da engelleyebilir.
4. Obezite
Obezite PKOS için bir risk faktörüdür. Obez kadınların düzensiz adet dönemlerine, androjen fazlalığına ve insülin direncine sahip olma olasılığı daha yüksektir. Bu faktörlerin tümü yumurtlamayı etkileyebilir.
5. Yaş
PKOS'lu kadınların yaşlandıkça hamile kalmakta zorluk çekme olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni yumurta kalitesinin yaşla birlikte azalması ve PKOS'lu kadınların diyabet ve yüksek tansiyon gibi yaşa bağlı rahatsızlıklara yakalanma olasılığının daha yüksek olmasıdır.
6. Diğer tıbbi durumlar
Bazı tıbbi durumlar da PKOS'lu kadınların hamile kalmasını zorlaştırabilir. Bu koşullar tiroid problemlerini, Cushing sendromunu ve konjenital adrenal hiperplaziyi içerir.
7. Stres
Stres yumurtlamayı engelleyebilir ve PKOS semptomlarının yönetilmesini de zorlaştırabilir.
8. Kötü beslenme
Kötü bir beslenme, insülin direncine ve iltihaplanmaya katkıda bulunabilir ve bunların her ikisi de yumurtlamayı engelleyebilir.
9. Egzersiz eksikliği
Egzersiz, insülin duyarlılığını artırmaya ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir; bunların her ikisi de doğurganlığı artırabilir.
10. Sigara içmek
Sigara içmek yumurtalara zarar verebilir ve hamile kalmayı zorlaştırabilir.
PCOS'unuz varsa ve hamile kalmakta zorlanıyorsanız doktorunuzla konuşun. Hamile kalma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilecek çeşitli tedaviler mevcuttur.