1. Kırmızı et:Sığır eti, domuz eti ve kuzu eti, hem içermeyen demire kıyasla vücut tarafından daha kolay emilen hem demirinin mükemmel kaynaklarıdır.
2. Kümes hayvanları:Tavuk ve hindi iyi demir kaynaklarıdır ve aynı zamanda çok yönlüdürler ve çeşitli şekillerde pişirilebilirler.
3. Balık ve deniz ürünleri:Somon, ton balığı, sardalya ve istiridye gibi balıklar, demirin yanı sıra omega-3 yağ asitleri gibi diğer temel besin maddeleri açısından da zengindir.
4. Fasulye ve mercimek:Bu baklagiller demir, lif ve proteinle dolu olduğundan çorba, salata ve güveçlere besleyici bir katkı sağlar.
5. Kabuklu yemişler ve tohumlar:Kaju fıstığı, badem ve antep fıstığı gibi kuruyemişlerin yanı sıra kabak çekirdeği ve ayçiçeği çekirdeği gibi tohumlar da iyi demir kaynaklarıdır.
6. Koyu yapraklı yeşillikler:Ispanak, lahana, pazı ve diğer koyu yapraklı yeşillikler, hem içermeyen demirin yanı sıra A, C ve K vitaminleri açısından da zengindir.
7. Kuru meyveler:Kayısı, kuru üzüm ve kuru erik gibi kuru meyveler demir açısından zengin olmasının yanı sıra lif ve enerji de sağlar.
8. Tam tahıllar:Kahverengi pirinç, kinoa ve tam buğday ekmeği gibi tam tahıllar iyi bir demir, lif ve diğer önemli besin kaynaklarıdır.
9. Güçlendirilmiş tahıllar:Birçok kahvaltılık tahıl, demir ve diğer besinlerle zenginleştirilmiştir, bu da onları demir alımını artırmanın kolay bir yolu haline getirir.
Hamile kadınların çeşitli demir açısından zengin gıdaları içeren dengeli bir beslenme tüketmesi önemlidir. Bazı durumlarda, yeterli demir seviyelerinin sağlanması için bir sağlık uzmanı tarafından demir takviyeleri önerilebilir.