Hastane koğuşları tıbbi uzmanlık, hastanın aciliyet düzeyi veya gereken bakım türü gibi çeşitli kriterlere göre düzenlenir. Bir hastanedeki farklı koğuşlar şunları içerebilir:
1. Genel Tıp Koğuşu:Bu koğuşlarda zatürre, diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkları kapsayan çok çeşitli tıbbi rahatsızlıkları olan hastalar bulunur.
2. Cerrahi Servis:Cerrahi servisler, çeşitli cerrahi işlemler uygulanan hastalara ameliyat öncesi ve sonrası bakım sağlar.
3. Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ):Yoğun bakım üniteleri, yoğun izleme ve yaşam destek sistemlerine ihtiyaç duyan kritik hastaların bakımı için donatılmış özel koğuşlardır.
4. Pediatri Servisi:Bu servisler özellikle hastaneye yatırılan çocuk ve bebeklerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
5. Doğumevi:Doğum öncesi bakım, doğum ve doğum hizmetleri ile doğum sonrası bakım sağlayan doğumhaneler hamile kadınlar ve yeni anneler için tasarlanmıştır.
6. Rehabilitasyon Koğuşu:Rehabilitasyon koğuşları yaralanma, ameliyat veya uzun süreli hastalıklardan sonra iyileşen hastaların rehabilitasyonuna ayrılmıştır. Fiziksel, mesleki ve konuşma terapilerine odaklanırlar.
7. Psikiyatri Servisi:Psikiyatri servisleri, ruh sağlığı bozuklukları ve psikolojik rahatsızlıkları olan hastalara özel bakım sağlar.
8.İzolasyon Koğuşu:Bulaşıcı veya bulaşıcı hastalığı olan hastalar için izolasyon koğuşları belirlenerek, enfeksiyonun yayılmasını önlemek amacıyla genel hasta popülasyonundan ayrıştırılmaları sağlanır.
Her koğuş, hastalara sağlanan bakım ve tedaviyi denetleyen, genellikle kıdemli bir doktor veya uzmanın başkanlık ettiği sağlık uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından yönetiliyor. Hemşireler, sağlık asistanları ve diğer tıbbi destek personeli, kendilerine tahsis edilen koğuşlarda hastaların ihtiyaçlarını karşılamak için 24 saat çalışırlar. Hastanenin boyutuna ve yapısına bağlı olarak koğuşlarda konforlu ve elverişli bir iyileşme ortamı yaratmak için özel bakım istasyonları, tıbbi ekipman ve hasta dinlenme odaları gibi özel olanaklar bulunabilir.