Zorunlu askerlik uygulandığında, genellikle şu adımlar izlenir:
1. Yasal Dayanak :Zorunlu askerlik genellikle hükümete veya ilgili makamlara zorunlu hizmeti zorunlu kılma yetkisi veren yasal bir çerçeve veya mevzuatla desteklenir. Zorunlu askerliği düzenleyen özel yasa ve düzenlemeler ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir.
2. Uygunluk :Yaş, cinsiyet, fiziksel ve zihinsel uygunluk ve belirli roller veya hizmetler için gereken belirli beceri veya nitelikler gibi zorunlu askerliğe uygunluk kriterleri belirlenir.
3. Seçim ve Bildirim :Uygun bireyler, rastgele seçim, doğum tarihi veya farklı bölge veya gruplar için belirli kotalar dahil olmak üzere çeşitli yöntemlerle seçilir. Seçilenler, hizmet etme yükümlülüklerini bildiren bildirimler veya taslak emirler alırlar.
4. Raporlama :Zorunlu askerliğe çağrılan kişilerin, kayıt ve daha fazla talimat için belirlenen yerlere veya askeri üslere gitmeleri beklenir. Farklı rollere veya hizmetlere uygunluklarının belirlenmesi için tıbbi muayenelere ve yetenek testlerine tabi tutulabilirler.
5. Eğitim :Askere alınan kişilere genellikle atandıkları rollere uygun eğitim ve temel eğitim verilir. Bu eğitim askeri becerileri, fiziksel kondisyonu, disiplini ve diğer gerekli bilgi veya sertifikaları kapsayabilir.
6. Hizmet Süresi :Askerlik hizmetinin süresi, ülkeye ve kişilerin görevlendirildiği şube veya hizmete göre değişiklik göstermektedir. Birkaç aydan birkaç yıla kadar değişebilir.
7. Roller ve Atamalar :Askere alınan kişiler, muharebe rolleri, destek rolleri veya uzmanlaşmış teknik pozisyonlar dahil olmak üzere askeri veya diğer hizmetlerde çeşitli rollerde hizmet edebilir. Becerilerine, hizmetin ihtiyaçlarına ve mümkün olduğunda kendi tercihlerine göre farklı birimlere, üslere veya konumlara atanabilirler.
8. Tahliye :Zorunlu hizmet süresini tamamlayan erlerin muvazzaf görevden alınarak sivil hayata dönüşleri sağlanır. Kıdem durumu, istihdam desteği veya eğitim fırsatları gibi belirli avantajlardan yararlanabilirler.
Zorunlu askerliğe ilişkin belirli prosedür ve uygulamaların, ülkelerin bireysel politikalarına, askeri yapılarına ve jeopolitik bağlamlarına bağlı olarak ülkeler arasında ve zaman içinde önemli ölçüde farklılık gösterebileceğini dikkate almak önemlidir.