- Hastanın aşı geçmişini değerlendirin ve tetanoz aşısına karşı kontrendikasyonları belirleyin. Tetanoz aşısı, timerosal dahil aşının herhangi bir bileşenine karşı şiddetli alerjik reaksiyon öyküsü olan kişilere yapılmamalıdır.
- Tetanoz aşısını önerilen programa göre uygulayın. Tetanoz aşısı tipik olarak üç atışlık bir seri halinde uygulanır; ilk iki atış 4 ila 8 hafta arayla yapılır ve üçüncü atış ikinci atıştan 6 ila 12 ay sonra yapılır. Aşının takviye dozlarının her 10 yılda bir yapılması tavsiye edilir.
- Hastayı tetanoz aşısının olası yan etkileri konusunda eğitin. Tetanoz aşısının yaygın yan etkileri arasında enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık ve şişliğin yanı sıra ateş, baş ağrısı ve kas ağrıları yer alır. Aşının ciddi yan etkileri nadirdir ancak anafilaksi ve Guillain-Barré sendromunu içerebilir.
- Tetanoz aşısı olduktan sonra ciddi yan etkiler görülmesi durumunda hastayı tıbbi yardım almaya teşvik edin.
- Aşağıdakileri içeren tetanoz enfeksiyonu belirti ve semptomları açısından hastayı izleyin:
- Çene sertliği (kilit çene)
- Yutma güçlüğü
- Boyun ve sırtta sertlik
- Ağrılı kas spazmları
- Terleme
- Ateş
- Endişe
- Baş ağrısı
- Salya akması
-Nefes almada zorluk
- Hastanın tetanoz enfeksiyonu riski taşıyabilecek bir yarası varsa yara bakımı ve enfeksiyon önleme eğitimi verin. Tetanoz sporları vücuda her türlü yaradan girebilir ancak en sık olarak delinme yaraları, derin yırtılmalar ve yanıklarla ilişkilidir. Uygun yara bakımı ve tetanoz profilaksisi tetanoz enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olabilir.
- Tetanoz enfeksiyonu vakalarını yerel sağlık departmanına bildirin. Tetanoz rapor edilmesi gereken bir hastalıktır ve vakaların raporlanması, hastalığın görülme sıklığının izlenmesine ve aşı kapsamının düşük olduğu alanların belirlenmesine yardımcı olur.