Kimlik doğrulama süreci genellikle doktorun, tıbbi lisans kopyaları, diplomalar ve özgeçmiş gibi çeşitli destekleyici belgelerle birlikte hastaneye başvuruda bulunmasıyla başlar. Hastane daha sonra doktorun başvurusunu ve belgelerini inceleyecek ve ayrıca görüşmeler veya özgeçmiş kontrolleri de gerçekleştirebilecek.
Hastane incelemesini tamamladıktan sonra doktorun bağlılığıyla ilgili bir karar verecek. Doktorun üyeliği onaylanırsa, hastaya hastanede çalışma, hasta kabul etme, ameliyat yapma ve ilaç yazma gibi ayrıcalıklar tanınacak.
Doktorun ayrıcalıklarının kapsamı, niteliklerine ve deneyimlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin, asistan bir doktora yalnızca daha kıdemli bir doktorun gözetimi altında çalışma ayrıcalığı verilebilirken, kıdemli bir doktora bağımsız olarak çalışma konusunda tam ayrıcalıklar tanınabilir.
Akreditasyon süreci hastaneler için önemlidir çünkü bu hastanelerde kalifiye ve yetkin doktorların görevlendirilmesini sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca hastaların ehliyetsiz veya tecrübeli olmayan doktorlar tarafından tedavi edilmesinin önlenmesine de yardımcı olur.