1. Organ bağışı :Organ nakli için organların elde edilmesinin en yaygın yolu budur. Organ bağışçısı olmak için kayıt yaptıran kişiler öldükten sonra organlarını bağışlayabilirler. Bağışlanabilecek organlar arasında böbrekler, karaciğerler, akciğerler, kalpler, pankreas ve ince bağırsaklar yer alıyor.
2. Yaşayan bağış :Bazı durumlarda yaşayan bir kişi organını bir başkasına bağışlayabilir. Bu en çok böbrek nakillerinde görülür ancak karaciğer nakillerinde de yapılabilir.
3. Organ paylaşım ağları :Bağışçıları alıcılarla eşleştirmeye yardımcı olan çok sayıda organ paylaşım ağı vardır. Bu ağlar, organların adil bir şekilde dağıtılmasını ve organların en çok ihtiyacı olan kişilere ulaşmasını sağlamak için çalışıyor.
Organ nakli elde etme süreci karmaşık ve zaman alıcı olabilir. Donörleri alıcılarla eşleştirirken kan grubu, doku türü ve alıcının tıbbi durumu dahil olmak üzere dikkate alınan bir dizi faktör vardır.
Uygun bir donör bulunduğunda nakil ameliyatı planlanabilir. Organ nakli ameliyatları karmaşık olabilir ve komplikasyon riski taşıyabilir ancak aynı zamanda ciddi tıbbi sorunları olan kişilerin hayatlarını da kurtarabilir.