Yüz asimetrisi, yüz simetrik veya eşit dengeli olmadığında ortaya çıkar. Çoğumuzun belli bir oranda asimetrik yüzü var, ancak farkedilebilir derecede değil. Bununla birlikte, zaman zaman asimetri belirgin ve çok açık olabilir. Asimetrik yüz problemleri doğuştan olabilir ve doğumda ortaya çıkabilir veya daha sonra yaşamda gelişebilir.
Konjenital Tortikolis
Yourspine.com'a göre, eğer çocuğun kafası bir tarafa veya diğerine yatırılırsa (bu doğuştan tortikolis denir) bu yüz asimetrisinin öncüsü olabilir. Eğer tedavi edilmezse, bu durum, omurganın eğrilmesine, skolyoz ve yüzün önemli dengesizliğine yol açabilir.
Neden Oluşur?
Konjonktürel toricoll, fetusun utero veya kullanım sırasında yanlış yerleştirilmesinden kaynaklanabilir. doğum sırasında vakum çıkarma veya forseps kullanımı.
Diş ve Çene Sorunları
Bir bireyin dişlerinde sorun varsa yüz düzensizlikleri oluşabilir. Dento-yüz ortopedi, yüz asimetrisi ile sonuçlanan diş ve yüz düzensizliklerinin teşhisinde, önlenmesinde ve tedavisinde uzmanlaşmış diş hekimliği alanıdır. Bu diş uzmanları, Mayo Clinic'e göre çene, dudak ve dişleri hizaya sokmak için diş tellerini kullanabilirler. Michael J. Karakourtis, DDS'ye göre, bazen çene basitçe doğru şekilde büyümez ve bu bir dizi sorunla sonuçlanabilir. Bu olduğunda, bir kişinin normal konuşma, yeme, çiğneme, ısırma veya nefes alma kabiliyetine engel olabilir. Yüz asimetrisi, çenede anormallikler veya düzensizlikler olduğunda sıklıkla meydana gelir. Çene malformasyonunu düzeltmek için ortognatik cerrahi gereklidir. Bu tip ameliyatlar daha simetrik bir yüzün yanı sıra çiğneme, nefes alma ve konuşma problemlerini düzeltir.
Craniosynostosis
Science Daily, yüz asimetrisinin en büyük nedenlerinden birinin erken kaynaşması olan craniosynostosis olduğunu açıklar. kranial sütürler. Bu doğuştan bir durumdur ve yüze ve alnına asimetrik veya düzensiz bir görünüm verir. Erken yapılan ameliyatla düzeltilebilir. Bununla birlikte, bazı asimetri, henüz açıklanmamış olmasına rağmen, cerrahi düzeltmeden sonra bile kalır.
Büyüme Patlaması
Walter C. Buchsieb, DDS, MS, Klinik Doçent Emeritus, Ortodonti Anabilim Dalı, Diş Hekimliği Fakültesi, Ohio Devlet Üniversitesi Netwellness.org’da ergenlik büyümesi sırasında asimetrinin ortaya çıkabileceğini açıklıyor. Örneğin, bir birey, yaşlandıkça, çenesinin artık simetrik görünmediğini fark ederse, Dr. Buchseib, bunun, birey bir büyüme sıçraması geçirdiğinde çenenin bir tarafının diğerinden daha hızlı büyümesinin sonucu olabileceğini belirtir. . Bu durum, Dr. Buchseib'e göre radyografi veya submental köşe görünümü kullanılarak teşhis edilebilir.
Hemifacial Microsomia
Yüz asimetrisine neden olabilecek diğer bir durum, Ulusal Kraniyofasiyal'e göre hemifasiyal mikrozomidir. Derneği. Bu durum mevcut olduğunda, yüzün sadece bir tarafının alt yarısı az gelişmiştir ve olması gerektiği gibi büyümez. Bu durum aynı zamanda ikinci brakiyal ark sendromu, otomandibular distostoz, oral-mandibular-auriklar sendromu veya lateral fasial displazi olarak da bilinir. Bazı bireyler bunun hafif bir örneğine sahip olabilirken, diğerleri ciddi asimetri yaşayabilir. Ciddiyetine bakılmaksızın, bu rahatsızlıkla her zaman mevcut olan faktörler, kulağın ve mandibulanın gelişimini içerir. Yarık damak, ikinci önde gelen yüz doğum defekti olan hemifakiyal mikrozomi ile birlikte önde gelen yüz doğum defekti.
, , ] ]