Narsisistik eğilimleri olan bir erkeğin derin güvensizliklerini örtbas etmesinin bazı nedenleri şunlardır:
* Kendilerini savunmasız hissetmekten korumak için. Narsisizmi olan kişiler, gerçek benliklerini gösterirlerse reddedileceklerini veya incineceklerini hissedebilirler. Sonuç olarak, kendilerini savunmasız hissetmekten korumak için bir güven ve kendini beğenmişlik maskesi takabilirler.
* Kontrol duygusunu hissetmek. Narsisizmi olan kişiler kendilerini güvende hissetmek için çevrelerini kontrol altında tutmaları gerektiğini hissedebilirler. Sonuç olarak, güç duygusu hissetmek için başkalarını kontrol etmeye veya kendilerini ilgi odağı haline getirmeye çalışabilirler.
* Hayranlık ve onay kazanmak için. Narsisizmi olan kişiler kendilerini iyi hissetmek için başkalarının sürekli hayranlığına ve onayına ihtiyaç duyabilirler. Sonuç olarak, ilgi ve övgü arayabilir ve kendilerinden daha fazla ilgi gören başkalarını kolaylıkla kıskanabilir veya kıskanabilirler.
Narsisizmin bir spektrum bozukluğu olduğunu ve narsisizmi olan herkesin aynı özellikleri veya davranışları sergilemeyeceğini unutmamak önemlidir. Narsisizmi olan bazı kişilerin narsisizmleri daha açık olabilirken bazıları daha gizli olabilir. Ek olarak narsisizm, anksiyete veya depresyon gibi diğer zihinsel sağlık durumlarıyla da birlikte ortaya çıkabilir.
Tanıdığınız birinin narsisizmle mücadele ediyor olabileceğinden endişeleniyorsanız profesyonel yardım almanız önemlidir. Bir terapist, kişinin güvensizliklerinin kökenini belirlemesine ve daha sağlıklı başa çıkma mekanizmaları geliştirmesine yardımcı olabilir.